Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
8. decembra 2023, 7:05
Čas čítania 0:43

Ruská tajná služba sa nabúrala do súkromných správ najvplyvnejších politikov Británii. Chce získať silný vplyv

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Za útokmi stojí skupina Star Blizzard, ktorá spadá pod ruskú Federálnu bezpečnostnú službu.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) sa nabúrala do súkromných konverzácií vysokopostavených britských politikov a štátnych úradníkov. Pred poslancami parlamentu to uviedol Leo Docherty, štátny tajomník britského ministerstva zahraničných vecí (MZV) pre Európu. 

FSB sa podľa Dochertyho zamerala na členov Snemovne lordov, zamestnancov verejnej správy, novinárov a zamestnancov neziskových organizácií. Pomocou získaných informácií chcela ovplyvňovať britskú politiku. Ministerstvo zahraničných vecí si už preto predvolalo ruského veľvyslanca v Spojenom kráľovstve.

Ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uvádza, že za útokmi stojí skupina Star Blizzard, ktorú prevádzkuje oddelenie Centrum 18 spadajúce pod FSB.

FSB sa cielene zamerala na politikov z rôznych strán

Podľa správy MZV sa FSB cielenými phishingovými útokmi, ktoré prebiehali najmenej od roku 2015, zamerala na poslancov parlamentu z rôznych politických strán. Okrem toho nelegálne získala a zverejnila obchodné zmluvy medzi USA a Spojeným kráľovstvom prípadne dokumenty rôznych inštitúcií. Cieľom bolo podrývanie inštitúcií zohrávajúcich kľúčovú úlohu v tvorbe britskej občianskej spoločnosti, podľa MZV to však nebolo úspešné.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Britská vláda uvalila sankcie na dvoch členov skupiny Star Blizzard – spravodajského dôstojníka FSB Ruslana Alexandroviča Pereťatka (Peretyatka) a Andreja Stanislavoviča Korineca, známeho aj ako Alexej Dogužjev.

Domov
Zdieľať
Diskusia