Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
20. decembra 2023 o 11:11
Čas čítania 0:54

Predčasné dôchodky spôsobili obrovský rozruch. Sociálna poisťovňa hlási nápor

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Počet žiadostí o skorší starobný dôchodok medziročne vzrástol približne o 56 %. Sociálna poisťovňa sa musí porátať s náporom.

Slováci sa hrnú do predčasného dôchodku. Na ten majú po novom nárok po odpracovaní 40 rokov. Štát aj firmy sa však musia popasovať s viacerými problémami, ktoré v tejto súvislosti vznikli, upozorňujú Hospodárske noviny.

Sociálna poisťovňa hlási nápor

Záujem Slovákov je veľký. Počet žiadostí o skorší starobný dôchodok medziročne vzrástol približne o 56 %. Sociálna poisťovňa sa musí porátať s náporom. Prijala viacero opatrení vrátane rozšírenia úradných hodín a navýšenia priestorových či personálnych kapacít. 

Sociálna poisťovňa odmieta, že by žiadateľov o predčasný starobný dôchodok uprednostňovala pred záujemcami o riadny starobný dôchodok. „Žiadateľov o predčasný starobný dôchodok pred ostatnými typmi dávok nijako neuprednostňujeme. Vybavujeme všetkých žiadateľov o akýkoľvek druh dôchodku, ktorí sa na nás s touto požiadavkou obrátia,“ vyhlásil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Problém majú aj zamestnávatelia. Zvýšený záujem o odchod do predčasnej penzie spôsobil nedostatok pracovníkov. Nájsť za nich náhradu je problém. „S nedostatkom pracovníkov budú firmy zápasiť i v ďalších rokoch v dôsledku demografie. Tá ukazuje, že počet ľudí odchádzajúcich do dôchodku, či už riadneho, alebo predčasného, sa bude zvyšovať a, naopak, počet ľudí prichádzajúcich na pracovný trh bude klesať,“ povedal ekonóm Boris Tomčiak.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Svoje o tejto situácii vie aj dopravná spoločnosť Arriva. Tá pre nedostatok vodičov autobusu musela odrieknuť desiatky spojov v Nitrianskom kraji. „Ak by sme mali od 1. januára 100 šoférov, bez problémov pre nich nájdeme prácu,“ uviedol pre HN šéf Arrivy na Slovensku Michal Horák.

Sociálna poisťovňa
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia