Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
22. decembra 2023, 15:11
Čas čítania 0:30

Penzisti môžu pracovať aj na predčasnom dôchodku. Splniť však musia tieto podmienky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Poberatelia musia splniť niekoľko podmienok, inak im štát predčasný dôchodok pozastaví.

Slováci, ktorí poberajú predčasný dôchodok, môžu od roku 2018 pracovať na dohodu s odvodovou úľavou. Musia však splniť podmienku, že ich ročný plat nepresiahne 2 400 eur, informuje denník Pravda.

V prípade, ak mzda poberateľa predčasného dôchodku presiahne sumu 2 400 eur, poisťovňa dôchodok zastaví. Ďalšou podmienkou je, že poberateľ nemôže vykonávať činnosť na základe viacerých dohôd, pričom iba v jednej si uplatňuje odvodovú úľavu.

Poberateľovi predčasného dôchodku zanikne nárok na dôchodok aj v prípade, že je dôchodkovo poistený ako zamestnanec alebo SZČO. Sociálna poisťovňa zastaví vyplatenia predčasného dôchodku aj v prípade, ak poberateľ pracuje na dohodu a neuplatní si z nej výnimku z platenia odvodov.

Žiadateľ si však musí dávať pozor, aby o dôchodok nepožiadal v čase, keď už pracuje na dohodu s odvodovou úľavou, teda je dôchodkovo poistený.

Sociálna poisťovňa
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia