Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
1. januára 2024, 14:48
Čas čítania 1:05

Slováci by mohli dostať príspevok na elektromobil. Takto by mal fungovať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Európska únia by mohla prispieť vodičom na elektromobil z plánu obnovy.

Slovensko by na podporu rozvoja elektromobility mohlo podľa vzoru Česka či Rakúska zaviesť podporu na nákup vozidiel, ktorá by bola financovaná z plánu obnovy. Istý posun v rozvoji infraštruktúry pre elektroautá však uplynulý rok nastal. 


„S čerpaním fondov z Bruselu máme na Slovensku dlhodobý problém, pričom s plánom obnovy to, žiaľ, nevyzerá inak. Prečo nevyužiť tieto finančné zdroje na rozvoj trhu s elektromobilmi, ktoré by sme inak pravdepodobne v roku 2026 poslali späť ako nevyčerpané? Priamo Európska komisia nám túto možnosť ponúka a Slovensko ju môže využiť na rozvoj bezemisnej elektrickej dopravy, v ktorej výrazne zaostáva za zvyškom Európy vrátane našich priamych susedov,“ uviedol riaditeľ Slovenskej asociácie pre elektromobilitu (SEVA) Patrik Križanský.


SEVA v roku 2023 podľa jej riaditeľa navrhla schému, ktorá by mohla byť základom pre realizáciu tejto stratégie a predložila ju ministerstvám životného prostredia a hospodárstva. Križanský zároveň vyzdvihol prijatie Akčného plánu pre elektromobilitu, ktorý by pomocou rôznych opatrení a nástrojov mohol rozvoju odvetia pomôcť.


„Zároveň sa z plánu obnovy začali podporovať dve schémy. Jedna schéma pre mestá a druhá schéma pre právnické osoby. Už sa uzatvorili aj prvé kolá. Takže ak sa začnú tieto nabíjačky stavať, tak tu pribudnú stovky až tisíce nabíjačiek do roku 2026,“ dodal. Nabíjačky by podľa neho mali byť v mestách viditeľnejšie, napríklad v lampách.

Slovensko v predaji elektromobilov zaostáva

Za tretí kvartál 2023 sa na Slovensku podľa Križanského predalo iba 2,5 percenta elektrovozidiel, čo oproti 16-percentnému priemeru predaja v EÚ predstavuje veľkú medzeru. Ako pozitívne však označil, že všetky slovenské automobilky už spustili alebo ohlásili výrobu elektrických modelov. „Veľmi dôležité je, že sa začína nejaká aktivita v oblasti výroby batérií a batériových packov,“ uzavrel.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia