Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
3. januára 2024, 20:42
Čas čítania 1:10

V blízkosti Prievidze došlo k deformáciám zeme. Špecialista varuje, že zosuvy sa môžu ďalej rozširovať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V okolí Prievidze sa naposledy zosuvy vytvorili v roku 2014. Poškodených vtedy zostalo viacero domov.

Svahové deformácie v lokalite Pod borinami v katastri prievidzskej prímestskej časti Malá Lehôtka zaznamenala samospráva mesta. Radnica v stredu na sociálnej sieti informovala, že situáciu podrobne vyhodnocuje a monitoruje.

„Mesto sa obrátilo aj na Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, ktorý následne vykoná obhliadku miesta a o ďalšom postupe ho bude informovať,“ uviedla radnica s tým, že momentálne nehrozí žiadne riziko poškodenia zdravia ani majetku obyvateľov.
Bližšie informácie o svahovej deformácii v katastri Malej Lehôtky budú podľa samosprávy známe po vykonaní obhliadky.


K zosuvu pôdy došlo po výdatných dažďoch a topení snehu. Krátery majú dĺžku niekoľko desiatok metrov. „Zosuv sa nachádza v extraviláne, svah je naklonený na opačnú stranu, ako je zástavba,“ ubezpečil referent kancelárie primátorky mesta Dalibor Snoha.

Ideálne podmienky na vznik zosuvov

Environmentálny špecialista a mestský poslanec Ján Kuchárik priblížil, že k zosuvu došlo najmä preto, lebo v pahorkatine v tejto časti okresu Prievidza je vulkanické podložie a na ňom sú hlinité pôdy. „To predstavuje veľké riziko a najmä pri tomto počasí, ktoré je teraz. Mali sme tu sneh, ktorý sa počas dvoch dní roztopil, a nato prišli dažde. Toto sú ideálne podmienky na to, aby vznikli zosuvy,“ ozrejmil.


Zosuv sa dal podľa slov špecialistu predpokladať, väčšinou však k takýmto deformáciám dochádza v jarnom období. „Keďže sa nám mení klíma, môžeme to čakať kedykoľvek,“ podotkol.


Samospráva, ako i Kuchárik odporúčajú obyvateľom, aby sa v území pri svahovej deformácii nepohybovali. „V tomto území to môže kedykoľvek ďalej pracovať a zosúvať sa. Keď bude pretrvávať daždivé počasie, je tam veľké riziko, že zosuv bude naďalej postupovať,“ zdôraznil Kuchárik.


Svahové deformácie vo viacerých prímestských častiach zaznamenalo mesto aj v minulosti. K zosuvu v katastri Veľkej Lehôtky a Hradca došlo pred viac ako desiatimi rokmi. Poškodených vtedy zostalo viacero domov. Na území v roku 2014 odborníci vykonali sanačné práce.

Domov
Zdieľať
Diskusia