Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
8. januára 2024, 17:59
Čas čítania 0:56

Taraba na medvede posiela aj policajtov. Vysvetlil svoju novú stratégiu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

S odstrelom medveďov majú podľa Tarabu v intravilánoch obcí pomáhať aj policajti.

S odstrelom medveďov v intravilánoch obcí budú pomáhať policajti. Na tlačovej konferencii o tom informovali minister životného prostredia Tomáš Taraba a šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok. Nový systém krízového riadenia chcú mať hotový do konca januára. Má byť podľa Šutaja Eštoka efektívny, jednoduchý a rýchly.

„Máme právo eliminovať medvede v intravilánoch obcí. Ak nahlási niekto na čísle 112 výskyt medveďa v intraviláne obce, tak tam nebudeme musieť posielať len zásahový tím, ale na miesto bude hneď privolaná polícia,“ poznamenal Taraba. Vysvetlil, že polícia nebude zasahovať, ak medveď nebude útočný. Obmedzí len priestor, aby nedošlo k stretu s človekom.

Na miesto môžu byť podľa šéfa envirorezortu povolaní poľovníci a medveďa v súčinnosti s políciu usmrtia na mieste. Chce tiež, aby okresné úrady rýchlejšie vydávali výnimky na odstrel medveďa.

„Ak nebude medveď vykazovať normálne správanie a polícia bude mať primerané vybavenie na mieste, tak bude na základe výnimky zasahovať aj ona,“ povedal Taraba. Šutaj Eštok doplnil, že polícia má pohotovostné útvary, ktoré majú zbrane použiteľné na medvede.

Ministri informovali o ďalších návrhoch 

Ministri na tlačovej konferencii zároveň informovali, že pripravia plán odstránenia sudov s toxickými PCB látkami, ktoré sú uskladnené na východe Slovenska. Predstavia ho na výjazdovom rokovaní vlády. Envirorezort by sa podľa Tarabu mal stať vlastníkom sudov. Vo februári vypíše výzvu na ich zneškodnenie.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Taraba zároveň chce, aby Slovenská inšpekcia životného prostredia plnila podpornú činnosť pre enviropolíciu. Ministri sa rozprávali o efektívnom nastavení spolupráce pri odhaľovaní envirokriminality.

taraba, šutaj eštok
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia