Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
9. januára 2024, 8:55
Čas čítania 1:03

Táto skupina Slovákov vrátane dôchodcov môže získať vyše 80 eur. Musí však spĺňať isté kritériá

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Takzvaný ochranný príspevok môže byť poskytovaný na každého člena domácnosti.

Ak sa osoba nachádza v hmotnej núdzi, môže podať písomnú žiadosť o pravidelný mesačný príspevok v hodnote 86,80 eura na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta trvalého pobytu danej osoby, informuje uzitocna.pravda.sk

Kto môže podať žiadosť? 

Žiadosť o pomoc v hmotnej núdzi môže podať len človek, ktorý spĺňa definíciu tohto pojmu. Hmotná núdza je stav, keď si členovia domácnosti nevedia alebo nemôžu zabezpečiť alebo zvýšiť príjem vlastnou prácou a ich aktuálny príjem nedosahuje sumy životného minima. 
 
Žiadosť o príspevok môžu podať ľudia, ktorí už dosiahli vek potrebný na nárok na starobný dôchodok, sú poberateľmi predčasného starobného dôchodku alebo sú invalidní a ich schopnosť pracovať poklesla o viac ako 70 %.

Žiadosť sa vzťahuje aj na tehotné ženy od začiatku ôsmeho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu. Takisto o príspevok môže žiadať rodič bez partnera, ktorý sa stará o dieťa do jedného roka. 
 
O príspevok môže žiadať aj osoba starajúca sa o človeka s ťažkým zdravotným postihnutím alebo osoba, ktorá má nepriaznivý zdravotný stav uznaný lekárom, pre ktorý je práceneschopná na viac ako 30 dní. Nárok na príspevok má aj osoba, ktorá sa zúčastňuje na rôznych resocializačných programoch, v rámci ktorých si nemôže zabezpečiť príjem.

Čo musí žiadosť obsahovať?

V žiadosti o pomoc v hmotnej núdzi musia byť uvedené základné údaje o osobe, akými sú meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, rodinný stav, adresa pobytu členov domácnosti.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Zároveň je potrebné uviesť číslo účtu alebo adresu, na ktorú by mali byť zasielané peniaze, a adresu, na ktorú budú doručované budúce písomnosti. Ak v žiadosti nebudú priznané údaje o príjme, bývaní, o majetku členov domácnosti, žiadosť bude zamietnutá.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Ján Siman , flagpedia.net
Domov
Zdieľať
Diskusia