Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
11. januára 2024, 7:17
Čas čítania 0:51

Na Slovensko čoskoro dorazia prvé dve americké stíhačky F-16, ktoré sme pred rokmi objednali. Prezradili, kedy prídu ďalšie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Firma Lockheed Martin dodala Slovensku prvé dve stíhačky.

Americká spoločnosť Lockheed Martin dodala Slovensku prvé dve stíhačky typu F-16. Oznámila to v stredu na svojom webe. Americké veľvyslanectvo v Bratislave vo vyjadrení pre TASR potvrdilo, že firma Lockheed Martin vyrobila pre Slovensko prvé dve stíhacie lietadlá F-16. „Ako je naplánované, prvé tri lietadlá dorazia na Slovensko v polovici roka 2024,“ spresnila ambasáda.

„Dodanie prvých lietadiel typu F-16 Block 70 Slovensku predstavuje kľúčový východiskový bod, ktorým táto krajina začína posilňovať svoje obranné kapacity,“ vyhlásil viceprezident firmy OJ Sanchez.

Pripomenul, že Slovensku spoločnosť Lockheed Martin celkovo dodá 14 stíhačiek. Pomôžu mu chrániť hranice a budú tiež pripravené pôsobiť spoločne so silami spojeneckých štátov z Európy, NATO a iných častí sveta. Prvá väčšia skupina lietadiel F-16 by mala prísť na Slovensko v polovici tohto roka, ďalšie stíhačky na budúci rok.

„Držíme sa nášho záväzku posilňovať bezpečnosť v 21. storočí prostredníctvom úspornej prevádzky a strategických partnerstiev s cieľom zaistiť bezpečnosť a blahobyt spojencov USA,“ dodal Sanchez.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Lockheed Martin okrem toho informoval, že predbežnú dohodu o nákupe ďalších ôsmich stíhačiek F-16 podpísalo aj Bulharsko. Celkovo tento typ lietadla používa 25 krajín. Najnovšiu verziu Block 70/72 bude mať k dispozícii zatiaľ šesť štátov.

Domov
Zdieľať
Diskusia