Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Samuel Valent TASR
12. januára 2024, 18:41
Čas čítania 1:05

Slováci budú mať nové hraničné priechody s Maďarskom. Podľa maďarského ministra budú pokračovať v dohode medzi Ficom a Orbánom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Maďarsko-slovenské hranice je v súčasnosti možné prekročiť až na štyridsiatich miestach.

Maďarsko bude aj v budúcnosti pokračovať v budovaní nových hraničných priechodov so Slovenskom. Podľa agentúry MTI to v piatok vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Jeho vyjadrenie zaznelo v severomaďarskom Drégelypalánku na záverečnom podujatí projektu stavby Mosta sv. Barbory ponad rieku Ipeľ, ktorý spája Drégelypalánk so slovenskou obcou Ipeľské Predmostie.

Szijjártó označil dokončenie výstavby tohto mosta za míľnik v implementácii národného strategického programu. Pripomenul, že dôležitým cieľom maďarskej vlády po roku 2010 s ohľadom na národné záujmy bolo posilniť spoluprácu s inými národmi, najmä so susednými krajinami.

Maďarsko-slovenské hranice, ktorých dĺžka dosahuje 654 kilometrov, bolo podľa Szijjartóa možné ešte v roku 2010 prekročiť iba na 22 miestach. V roku 2014 však maďarský premiér Viktor Orbán a slovenský premiér Robert Fico podpísali dohodu o zvýšení počtu hraničných priechodov. Most sv. Barbory je vďaka tomu už 40. hraničným priechodom na slovensko-maďarských hraniciach. Za 14 rokov bolo dokončených 18 nových hraničných priechodov a všetky mosty cez Ipeľ, ktoré boli naplánované v roku 2014, sú už vybudované.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Podľa Szijjártóa ide o spoločný úspech a naznačil, že Maďarsko je pripravené pokračovať vo výstavbe nových mostov, ciest a železničných tratí medzi oboma krajinami. „Preto netrpezlivo očakávame oficiálnu návštevu predsedu vlády SR Roberta Fica v Budapešti na budúci utorok, ktorá poskytne príležitosť na ďalšie rokovania,“ dodal šéf maďarskej diplomacie.

Doposiaľ museli ľudia medzi Drégelypalánkom a Ipeľským Predmostím cestovať 20 kilometrov na hraničný priechod Paraspasuszta, čo trvalo 20 – 25 minút. Most sv. Barbory s rozpätím 48,5 metra, ktorý postavili za 2,9 miliardy forintov (7,66 milióna eur), si vyžiadal výstavbu jedného kilometra cesty v Maďarsku a 400 metrov cesty na Slovensku, spresnil Szijjártó, podľa ktorého aktuálne bránia prístupu na most záplavy na Ipli.

Domov
Zdieľať
Diskusia