Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
14. januára 2024, 9:10
Čas čítania 1:05

VIDEO: NASA predstavila nové nadzvukové lietadlo. Letieť bude rýchlosťou až 1500 km/h

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

NASA predstavila tiché nadzvukové lietadlo X-59.

Americká vesmírna agentúra NASA po prvý raz verejnosti ukázala nové nadzvukové lietadlo X-59, ktoré zvládne prechod na nadzvukovú rýchlosť bez sonického tresku. 

Lietadlo slávnostne predstavili v piatok večer v americkom štáte Kalifornia. Vzniklo v rámci programu NASA QUESST (Quiet SuperSonic Technology) a prvé letové testy nad vybranými regiónmi USA sú naplánované na koniec tohto roka.

Lietadlo šípovitého tvaru meria 28,6 metra, rozpätie krídel je 8,99 metra, pred ktorými má horizontálne stabilizátory (kačacie plochy). Vzletová hmotnosť je 11 ton. Manažér NASA Bob Pearce ho označil za „približne 30 metrov dlhý krok vpred na ceste smerom k udržateľnému komerčnému nadzvukovému lietaniu“.

Špecialitou X-59 má byť prekonávanie hranice rýchlosti zvuku bez sonického (aerodynamického) tresku. Tento fyzikálny jav sa šíri v tvare kužeľa, ktorého povrch tvorí náhla zmena tlaku vzduchu. Pri kontakte so zemou vytvára nepríjemný akustický efekt podobný výbuchu. Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) preto zakázal všetky civilné nadzvukové lety nad územím USA až do odvolania. 

Lietadlo bude letieť rýchlosťou 1500 km/h

X-59 pri prekonaní rýchlosti zvuku bude vydávať zvuk silný ako „zabuchnutie dverí na aute“. Lietadlo je navrhnuté na let vo výške okolo 16 kilometrov rýchlosťou 1500 kilometrov za hodinu.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Na jeho vývoj NASA poskytla tímu Skunk Works zo spoločnosti Lockheed Martin zhruba 250 miliónov dolárov. Pravidelné nadzvukové civilné lety ponúkal doteraz iba legendárny britsko-francúzsky Concorde. Po tragickej nehode 25. júla 2000 v Paríži boli jeho lety zrušené.

Domov
Zdieľať
Diskusia