Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR Barbora Fábryová
15. januára 2024, 13:28
Čas čítania 1:08

Nové detaily zo streľby v Teplárni: Páchateľ kontaktoval pred útokom linku dôvery

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyšetrovanie tragickej streľby na Zámockej ulici zastavili.

Vyšetrovanie tragickej streľby na Zámockej ulici v Bratislave zastavili. Pri teroristickom útoku zomreli v októbri 2022 dve osoby. Potvrdilo sa, že strelcom bol Juraj K. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

„Spôsob vykonania skutku bol mimoriadne chladnokrvný,“ podotkol špeciálny prokurátor. Skutok mal podľa neho charakter popravy. Lipšic priblížil, že primárnym cieľom strelca mal byť najskôr vtedajší premiér Eduard Heger. Keďže sa páchateľ nedostal do fyzickej blízkosti premiéra, zrealizoval podľa špeciálneho prokurátora plán „B“.

Počas dňa, keď bol skutok spáchaný, zverejnil Juraj K. svoj manifest. Vzormi mu boli útoky z Nového Zélandu a z Kalifornie. „Manifest obsahuje zjavné prvky neonacistickej ideológie,“ priblížil Lipšic s tým, že vo vyšetrovanom prípade bolo vykonané veľké množstvo dokazovania.

„Skutok je preukazovaný výpoveďami svedkov, jednak spolužiakov páchateľa, ale aj rodičov páchateľa, ktorým sa páchateľ priznal, že daný skutok spáchal,“ povedal. Trestné stíhanie bolo zastavené preto, lebo páchateľ skutku je mŕtvy. Pri takzvaných osamelých vlkoch je podľa špeciálneho prokurátora veľmi ťažké zistiť, že sa chystajú takýto útok zrealizovať.

Útočník volal na linku dôvery

Útočník volal dva dni pred streľbou na linku dôvery. Do SMS správy napísal, že musí zomrieť, ale má veľký strach. Linka dôvery sa s páchateľom snažila spojiť, no vtedy netušili, kto správu poslal.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Prípad orgány kvalifikovali ako teroristický útok. V centre Bratislavy na Zámockej ulici došlo 12. októbra 2022 pred podnikom, ktorý navštevuje najmä LGBTI+ komunita, k streľbe. Na mieste zomreli dvaja ľudia. Zranená bola jedna žena. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla na druhý deň ráno mŕtveho, spáchal vraj samovraždu.

Za spáchanie priestupku v podobe nezabezpečenia strelnej zbrane pred neoprávneným zneužitím bol uznaný za vinného príbuzný strelca. Podľa polície mu bola uložená sankcia v zmysle zákona o priestupkoch. Odňatý mu bol zbrojný preukaz.

lipšic
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia