Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Samuel Valent
16. januára 2024, 9:27
Čas čítania 0:41

Na Slovensko dorazilo nové infekčné ochorenie. Na jeho liečenie sú potrebné špeciálne antibiotiká

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Príznaky tohto ochorenia prichádzajú postupne a sú nenápadné.

Po svete sa začala šíriť nová infekcia, ktorá pôvodne pochádza z Číny. S diagnostikovaným suchým zápalom pľúc už v Česku hospitalizovali dvadsať detí. Prvý prípad zaznamenali aj na Slovensku, informuje RTVS.

„Nástup je veľmi pomalý, trvá sedem až desať dní. Kašeľ je väčšinou suchý, dráždivý a niekedy aj v noci taký intenzívny, záchvatový. Zatiaľ našťastie u takýchto malých detí sme takéto zápaly pľúc u nás nemali,“ objasnil všeobecný lekár pre deti v Bratislave Martin Matejka.

Pacienti však pri tomto type zápalu pľúc nezvyknú mať zvýšenú teplotu, čo býva hlavným príznakom iných podobných ochorení. 

Český infektológ Milan Trojánek sa pre českú televíziu vyjadril, že komplikácie pri liečení tohto ochorenia nastávajú veľmi zriedkavo. „Iba pri malom percente sa objaví napríklad zápal pľúc alebo komplikovaný zápal pľúc, pre ktorý by muselo dieťa skončiť v nemocnici,“ povedal. Upozornil však, že keby sa pacienti neliečili, tak by mohlo dôjsť k vážnejšej poruche zdravia. 

Pneumológ Štefan Laššán sa vyjadril, že liečenie tohto ochorenia si vyžaduje použitie špeciálnych antibiotík. Dodal, že lekári vedia ochorenie odhaliť už po prvých výteroch.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya
Domov
Zdieľať
Diskusia