Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
16. januára 2024, 16:43
Čas čítania 0:34

Auto ti môže prepadnúť v prospech štátu. Neďaleko našich hraníc začnú pre vodičov platiť prísne zákony

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Poľská vláda sprísnila zákony pre vodičov pod vplyvom alkoholu.

V Poľsku začne od 14. marca platiť nový zákon, ktorý sprísni následky vedenia vozidla pod vplyvom alkoholu. Pokiaľ vodič nafúka viac ako 1,5 promile, policajti mu zadržia vozidlo. Následne úrady v priebehu siedmich dní rozhodnú, či auto prepadne v prospech štátu, informuje o tom portál autoviny.sk.

Ak však vodič pod vplyvom alkoholu spácha autonehodu, vozidlo mu v prospech štátu prepadne automaticky. Štát následne ponúkne vozidlo v dražbe.

Auto vodičovi štát zadrží aj v prípade, ak má menej ako 1,5 promile alkoholu v krvi, no v priebehu dvoch rokov spáchal podobný priestupok. Zadržanie vozidla platí aj vtedy, ak vodič z miesta nehody ujde.

V prípade, ak auto vodičovi nepatrí, policajti mu môžu uložiť pokutu vo výške priemernej trhovej ceny vozidla, ktoré šoféroval pod vplyvom alkoholu. Dôvodom zavedenia novej legislatívy je vysoký počet vodičov, ktorí jazdia pod vplyvom alkoholu. Poliaci evidujú ročne približne 100 000 podobných prípadov.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: pxfuel.com
Domov
Zdieľať
Diskusia