Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
17. januára 2024, 9:02
Čas čítania 0:42

Špina, smrad, mŕtve zvieratá a porušovanie práv detí. Aj takto vyzerajú polepšovne na Slovensku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Reedukačné centrá na Slovensku fungujú vo veľmi zlých podmienkach.

Generálna prokuratúra minulý rok vykonala niekoľko náhodných kontrol vo všetkých 13 reedukačných centrách po celom Slovensku, ktoré opísala vo svojom kritickom hodnotení. V nápravnovýchovných centrách našli plesne na stenách, špinu, smrad aj mŕtve holuby, informujú o tom tvnoviny.sk.

„Napríklad výstup na povalu z chodby, ktorá bola prístupná aj deťom, bol znečistený vtáčím trusom, a ako sme neskôr zistili, dokonca aj mŕtvymi holubmi,“ tvrdí hovorkyňa generálnej prokuratúry Zuzana Drobová. Vo viacerých centrách došlo podľa kontrolórov medzičasom k náprave.

Neakceptovateľný prístup vedenia

Dôvodom zlej hygieny má byť podľa riaditeľov zariadení zlé správanie chovancov a nedostatok financií. Podľa generálnej prokuratúry nie je zlý hygienický stav spôsobený problematickými deťmi. Prístup riaditeľov v riešení problémov označili za neakceptovateľný. 

Maloleté matky s deťmi žili v Zlatých Moravciach v nevhodných podmienkach. „Boli umiestnené dlhodobo, či už bez pitnej a teplej vody, ale aj s opakovaným výskytom ploštíc, a to dokonca s vedomím riaditeľky zariadenia,“ uviedla hovorkyňa. Malé deti majú v polepšovaniach na Slovensku často menšie práva ako odsúdení vo väzení. Vo viacerých centrách došlo tiež údajne k trestnej činnosti voči deťom vrátane sexuálneho násilia.

reedukačné zariadenia
Zdroj: Generálna prokuratúra Slovenskej republiky
Domov
Zdieľať
Diskusia