Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
18. januára 2024, 12:48
Čas čítania 0:49

Finančná správa zakročila proti mnohým Slovákom. Museli doplatiť milióny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Softwarningové upozornenia sú dôležitým nástrojom na podporu dobrovoľného plnenia daňových povinností.

Daňové subjekty na základe softwarningových upozornení, ktoré koncom minulého roka rozposlala Finančná správa SR, dobrovoľne dodatočne priznali vyše 2,3 milióna eur na dani z príjmu. Znížili tak vykázanú daňovú stratu o viac ako 1,2 milióna eur. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa finančnej správy Drahomíra Adamčíková.


„V decembri minulého roka sme zaslali subjektom v rámci siedmej etapy 885 softwarningových upozornení, u ktorých bola vykonaná daňová kontrola DPH za zdaňovacie obdobie rokov 2018 až 2022 s nálezom nad 2 000 eur. Týmto spôsobom sme ich upozornili, že výsledok daňovej kontroly DPH môže mať vplyv na výšku dane z príjmov za kontrolované zdaňovacie obdobie,“ uviedla Adamčíková.

Ozvalo sa 169 subjektov z 885 

Spresnila, že na základe upozornení zaslaných v predchádzajúcich šiestich etapách oslovené daňové subjekty podali 169 dodatočných daňových priznaní k dani z príjmov.

U tých, ktorí na upozornenia nereagovali a finančná správa mala podozrenie, že si neplnia daňové povinnosti, boli vykonané daňové kontroly. „Z doteraz ukončených daňových kontrol dane z príjmov u týchto subjektov bol dosiahnutý nález v sume vyššej ako deväť miliónov eur,“ doplnila Adamčíková.


Finančná správa posiela softwarningové upozornenia do elektronických schránok daňových subjektov na portáli finančnej správy od konca roka 2017. Podľa finančnej správy ide o dôležitý nástroj na podporu dobrovoľného plnenia daňových povinností.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia