Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
28. januára 2024, 17:48
Čas čítania 0:51

Robert Kaliňák aktuálne rokuje s USA. Minister chce kúpiť protivzdušné raketové systémy Patriot

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko údajne potrebuje protivzdušnú raketovú obranu.

Robert Kaliňák v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 povedal, že Slovensko rokuje so Spojenými štátmi o nákupe protivzdušných raketových systémov Patriot. Tvrdí, že by chcel zľavu, ktorá mala byť pôvodne určená na bojové vrtuľníky Viper. Slovensko podľa neho potrebuje protivzdušnú obranu s dlhším doletom.

28. februára 2022, 18:30 Čas čítania 5:11 Obranný systém Patriot príde čoskoro na Slovensko. Fungoval by aj proti ruským raketám Iskander? Obranný systém Patriot príde čoskoro na Slovensko. Fungoval by aj proti ruským raketám Iskander?

Podľa ministra vojna na Ukrajine nemá vojenské riešenie. Je čas začať hovoriť o mierových rokovaniach. Podľa podpredsedníčky Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Vladimíry Marcinkovej je v slovenskom záujme, aby sme naďalej susedili s Ukrajinou, nie s Ruskom.

„Bez ohľadu na to, ako sa konflikt skončí, Ukrajina bude mať vždy hranice s Ruskom. Nevysťahuje sa. Mierová snaha je to, čo najviac potrebuje,“ povedal Kaliňák.

Kaliňák povedal, že sú potrebné mierové rokovania

Situácia na fronte je podľa neho momentálne zamrznutá. Vzhľadom na stav, v akom sa vojenský konflikt nachádza, treba začať hovoriť o mierových rokovaniach. Angažovať by sa v tom mali lídri Európskej únie i USA, tvrdí Kaliňák.

Podľa Marcinkovej je v bezpečnostnom, hospodárskom aj politickom záujme Slovenska, aby krajina naďalej susedila s Ukrajinou, nie s Ruskom, a aby vyšla Ukrajina ako demokratická a nezávislá krajina. Podľa nej sú plány prezidenta Ruska Vladimira Putina širšie ako len ovládnutie Ukrajiny. Čím je preto podľa nej Ukrajina úspešnejšia, tým ďalej je Rusko od Slovenska. Prikláňa sa aj k mierovým rokovaniam.

kaliňák
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia