Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
31. januára 2024, 13:42
Čas čítania 0:57

Kde zarábajú Slováci najmenej? Zverejnili prehľad, v ktorých odvetviach sú platy nízke

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najviac zo všetkých zarobili zamestnanci IT firiem v Bratislavskom kraji.

V roku 2023 zarobili najmenej zamestnanci v oblasti sociálnej starostlivosti. Desatina pracovníkov týchto firiem zarábala mesačne menej ako 800 eur. Medzi prvými desiatimi oblasťami s najnižšími platmi boli aj základné, stredné a vysoké školy a ďalšie vzdelávacie organizácie. Vyplýva to z analýzy portálu Platy.sk, na ktorú upozornila spoločnosť Alma Career.

Najlepšie zarábajúcich 10 % zamestnancov v oblasti sociálnej starostlivosti malo plat nad 1 660 eur mesačne. Priamo v školách zarábala desatina zamestnancov pod 900 eur, priemerný plat bol necelých 1 350 eur mesačne. Priemerný plat nad 1 200 eur bol vo firmách poštových a kuriérskych služieb a v reštauráciách a baroch.

Najvyššie platy 

Naopak, najvyššie mzdy boli vlani vo firmách, ktoré pôsobia v IT sektore. Priemerný mesačný plat zamestnancov v tejto oblasti bol takmer 2 500 eur v hrubom. V IT spoločnostiach zarábalo 10 % zamestnancov nad 3 900 eur mesačne. Najhoršie platená desatina pracovníkov v tomto sektore mala pod 1 425 eur mesačne.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Najviac zarobili zamestnanci IT firiem v Bratislavskom kraji, kde bol priemerný plat takmer 2 700 eur, v Košickom kraji bol priemerný mesačný zárobok 2 300 eur, o 140 eur viac ako v Žilinskom kraji. Najmenej zarobili zamestnanci IT firiem v Prešovskom a Trenčianskom kraji, kde sa priemerný plat pohyboval približne na úrovni 1 900 eur.

Pracovníci vo firmách pôsobiacich v sektoroch poisťovníctva, bankovníctva a poradenstva v oblasti riadenia firiem zarobili v priemere nad 2 200 eur mesačne. Vo všetkých troch prípadoch zarábalo 50 % zamestnancov nad 2 000 eur mesačne.

Domov
Zdieľať
Diskusia