Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
2. februára 2024 o 7:16
Čas čítania 0:42

Ženu v Rusku odsúdili za náušnice v dúhových farbách. Za „extrémistickú symboliku“ dostala prekvapivý trest, skončila za mrežami

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa ruského najvyššieho súdu sú LGBT+ hnutie a symbolika extrémistické.

V Rusku odsúdili ženu na päť dní väzenia za náušnice v dúhových farbách, uviedla vo štvrtok ľudskoprávna organizácia Egida s odvolaním sa na jej právneho zástupcu. Súd v meste Nižnij Novgorod východne od Moskvy odôvodnil rozsudok tým, že žena mala na sebe „extrémistickú symboliku“.


Pred pár dňami sa na sociálnych sieťach objavilo video tejto mladej ženy s dúhovými náušnicami, ako sedí v kaviarni. Jej spoločník mal na svetri malý odznak s ukrajinskou vlajkou.


Na zázname vidieť, ako k obom pristúpil muž a agresívne ich žiadal, aby symboly odstránili. Ženu zadržali o deň neskôr. Čo sa stalo jej priateľovi, nie je známe.

Za dúhový symbol odsúdili aj fotografku

Išlo o druhý podobný prípad, ktorý vyvolal pobúrenie na internete. Mesto Saratov začalo tento týždeň konanie proti fotografke a umelkyni Inne Mosinovej za zverejnenie dúhovej vlajky na sociálnej sieti Instagram.


Ruský najvyšší súd vlani v novembri zakázal činnosť medzinárodného LGBT+ hnutia na území Ruska s odôvodnením, že ide o extrémistickú skupinu. Organizácie na ochranu ľudských práv varovali, že tento krok súdu môže predchádzať rozsiahlejším tvrdým zásahom proti komunite LGBT+ ľudí.

duhova vlajka, lgbt
Zdroj: wikipedia/ Martin Strachoň
Domov
Zdieľať
Diskusia