Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
3. februára 2024, 10:31
Čas čítania 0:37

Ceny nehnuteľností na Slovensku sú podľa NBS stále poriadne prestrelené. Analytici zverejnili, za koľko by sa mali predávať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Od jesene 2022 ceny bytov nadol tlačia vysoké hypotekárne úroky. Podľa analytikov by však mali byť ešte oveľa nižšie.

Národná banka Slovenska načrtla, v akých výškach by sa mali pohybovať ceny nehnuteľností na Slovensku. Podľa výpočtov sú sumy za štvorcový meter stále poriadne prestrelené, píše portál tvnoviny.sk.

Výpočty NBS odhalili značný rozdiel

Ceny nehnuteľností postupne klesajú. Od jesene 2022 ich nadol tlačia vysoké hypotekárne úroky. Podľa analytikov by však mali byť ešte oveľa nižšie. Aktuálne sa cena za štvorcový meter pohybuje približne vo výške 2 478 eur, trhová cena sa nachádza tesne nad 2 200 eurami, no výpočty NBS hovoria o cene 1 702 eur.

„Najvýznamnejšími faktormi určujúcimi tento odhad sú celkový počet pracujúcich, ich disponibilný príjem, úroková sadzba úverov na bývanie alebo stav a splátky už existujúceho celkového dlhu domácností,“ píše NBS. 

Podľa metodiky NBS by tak priemerný trojizbový byt s rozlohou 75 štvorcových metrov, ktorý sa v súčasnosti predáva približne za 166-tisíc eur, mal byť až o takmer 40-tisíc eur lacnejší. Medzi trhovou a fundamentálnou hodnotou jedného štvorcového metra je tak aktuálne rozdiel až 514 eur.

SR Bratislava Premiére Skelet Šancova BA
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia