Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
6. februára 2024, 13:37
Čas čítania 0:43

3-ročná Adelka starne rýchlejšie ako iné deti. Dievčatko trpí vzácnou poruchou, ktorú diagnostikovali len 160 deťom na celom svete

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dievčatko má telo 30-ročnej ženy.

3-ročná Adelka z českého mesta Karviná trpí vzácnou genetickou poruchou. Aktuálne ju na celom svete diagnostikovali iba 160 deťom. Osoby, ktoré týmto ochorením trpia, starnú niekoľkokrát rýchlejšie, ako je bežné, informuje český portál CNN Prima News.

Progériu alebo syndróm predčasného starnutia u Adelky odhalili až testy, ktoré sa rodičia rozhodli podstúpiť po tom, čo sa jej po troch mesiacoch na brušku objavili strie.

„Má telo akoby tridsaťročnej ženy. Je to náročné, pretože orgány starnú rýchlejšie, hlavne srdiečko, pretože jej tuhnú cievy. Práve to zaťažuje srdce, ktoré sa môže kedykoľvek zastaviť,“ povedala pre CNN Prima News matka dieťaťa.

Deti nepriberajú a nerastú

Veľkým problémom progérie je aj to, že deti, ktoré ňou trpia, nerastú a nepriberajú. Rodičia dieťaťa povedali, že malá Adelka má 85 centimetrov a váži 8,5 kila. Tvrdia, že ročne priberie maximálne 100 až 200 gramov.

„Vôbec nemá podkožný tuk, takže to, čo zje, sa jej nemá kde ukladať. Adelka preto nepriberá,“ dodala matka. Napriek všetkým problémom je však hravé a šťastné dieťa. Podľa matky sa rada hrá na zvieratká, s plastelínou alebo na doktora. Čas trávi aj so svojou staršou sestrou. 

dieťa
Zdroj: Unsplash/Daniel Brubaker
Domov
Zdieľať
Diskusia