Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Karolína Fejtová
11. februára 2024 o 7:32
Čas čítania 0:52

Zmutované vlky z Černobyľa šokovali vedcov. Môžu byť odolné voči rakovine

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Zmutované vlky z Černobyľa šokovali vedcov. Môžu byť odolné voči rakovine

Po výbuchu jadrovej elektrárne v Černobyli bola vyhlásená zóna zákazu vstupu v dôsledku radiácie, ktorá spôsobuje rakovinu. Divoká zver sa tu však pohybuje a zdá sa, že jej radiácia neubližuje.

V pustinách mesta sa vyskytujú vlky aj kone. Evolučná biologička a ekotoxikologička Cara Love skúmala, ako tu černobyľské vlky prežívajú napriek pôsobeniu rádioaktívnych častíc. Informáciu priniesla spravodajská stanica Sky News

Love spolu s výskumníkmi zo zakázanej zóny, ktorá má rozlohu 2 600 štvorcových kilometrov, nasadili vlkom obojky. Tie sledujú ich pohyb a zároveň merajú radiáciu. Vedci tak majú v reálnom čase prístup k informáciám o tom, kde sa vlky nachádzajú a akému množstvu radiácie sú v danom okamihu vystavené. Takisto odobrali zvieratám vzorky krvi, aby zistili, ako ich telo reaguje na rakovinotvorné žiarenie.

Vlkom sa zmenila genetická informácia 

Vedci zistili, že vlky sú každý deň vystavené takému množstvu žiarenia, ktoré je pre ľudí nebezpečné. Bezpečné množstvo žiarenia je pre ľudí šesťnásobne nižšie. Na základe výsledkov Love identifikovala špecifické časti genetickej informácie zvierat, ktoré sa javia ako odolné voči zvýšenému riziku vzniku rakoviny.

Počas dlhého obdobia života vlkov v uzavretej zóne Černobyľa ich genetická informácia zmutovala. Zmenil sa aj ich imunitný systém. Vďaka tomu sú černobyľské vlky odolnejšie voči rakovine. Podľa vedkyne sa imunitný systém vlka podobá človeku, ktorý sa podrobuje liečebnému ožarovaniu, no je ešte silnejší.

Vďaka týmto zisteniam by vedci mohli nájsť spôsoby, ako napríklad zvýšiť šance na prežitie ľudí s týmto ochorením alebo ich pred ním lepšie chrániť. Ďalšiemu výskumu však v súčasnosti bráni prebiehajúca vojna na Ukrajine.

Černobyľ. Ilustračná fotografia.
Černobyľ. Ilustračná fotografia. Zdroj: Getty Images/Yuri Kozyrev
Domov
Zdieľať
Diskusia