Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
11. februára 2024, 15:30
Čas čítania 0:54

Podľa Ukrajiny používajú ruskí vojaci Starlink, satelitný internet Elona Muska. Zverejnili údajný dôkaz

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

HUR zverejnila na sociálnej sieti Telegram audiozáznam, ktorý podľa nej zachytáva dvoch ruských vojakov, ako sa rozprávajú o zriadení nových internetových terminálov na východe Ukrajiny.

Rusko vraj používa v okupovaných oblastiach Ukrajiny satelitný internet Starlink amerického podnikateľa Elona Muska. V nedeľu to oznámila ukrajinská vojenská rozviedka HUR, ktorá ako dôkaz zverejnila zachytený rozhovor dvoch ruských vojakov. 


HUR zverejnila na sociálnej sieti Telegram audiozáznam, ktorý podľa nej zachytáva dvoch ruských vojakov, ako sa rozprávajú o zriadení nových internetových terminálov na východe Ukrajiny.


Riaditeľstvo HUR pritom neposkytlo bližšie informácie o odhadovanom rozsahu používania Starlinku a ani o tom, ako sa Rusi k terminálom dostali. Hovorca rozviedky Andrij Jusov však v sobotu pre ukrajinské médiá uviedol, že používanie Starlinku ruskými vojakmi začína byť systematické.


Spoločnosť SpaceX, ktorá terminály Starlinku prevádzkuje, minulý týždeň na platforme X uviedla, že s ruskou vládou a jej armádou nemá rozbehnuté nijaké podnikanie a že jej služby v Rusku nefungujú.

Elon Musk už viackrát rozhneval Kyjev

Systémy Starlink sú od začiatku ruskej invázie dôležité pre ukrajinskú komunikáciu na bojisku. Americký miliardár Elon Musk, ktorý vlastní spoločnosť SpaceX, však už viackrát svojimi vyhláseniami rozhneval počas vojny Kyjev. Tento podnikateľ totiž obhajuje zníženie objemu vojenskej pomoci USA a NATO pre Ukrajinu a nalieha na vyriešenie vojnového konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou prostredníctvom rokovaní.


Vlani okrem toho Musk čelil obvineniu, že prikázal vypnúť Starlink pozdĺž pobrežia polostrova Krym, aby v roku 2022 narušil ukrajinský útok na ruskú námornú flotilu. Musk to poprel tým, že to urobiť nemohol, pretože Starlink v spomínaných oblastiach zapnutý ani nebol.

Elon Musk
Zdroj: Sciences Po
Domov
Zdieľať
Diskusia