Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
19. februára 2024, 6:42
Čas čítania 1:05

Ako odhaliť podvodníkov na online zoznamkách? Úrady varujú pred pofidérnymi taktikami

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Falošný profil môže prezradiť niekoľko vecí.

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) varuje pred podvodníkmi na online zoznamkách. Podozrivé môže byť napríklad to, ak osoba neodpovedá na otázky o sebe, píše lámanou slovenčinou alebo si pýta peniaze. Odhaliť falošný profil môžu aj fotky z fotobanky alebo ukradnuté od iných. Úrad o tom informoval na sociálnej sieti.


„Niektorí to robia, aby pripravili svoju obeť o peniaze. Vytvoria si profily, píšu si s vami a budujú si vzťah. Potom príde na to, že ich máte zachrániť alebo im pomôcť – peniazmi. Iní si zas potrebujú zvýšiť ego a vytvárajú si profily s fotografiami, na ktorých vyzerajú oveľa lepšie ako v skutočnom živote,“ upozornil úrad.


Ak si niekto na zoznamke pýta peniaze s dôvodom, že potrebuje pomoc a na nikoho iného sa nemôže spoľahnúť, treba podľa NBÚ okamžite prerušiť kontakt. „Neposielajte mu žiadne peniaze a nahláste profil. Kontaktovať môžete aj políciu,“ radí.


Obozretný treba byť aj vtedy, ak si odpovede často odporujú alebo nedávajú zmysel. NBÚ varuje aj pred filmovými scenármi. „Pravdepodobne si vás nenašiel bohatý podnikateľ, lekár ani princ, ktorý potrebuje vašu pomoc, ale len podvodník, ktorý vás chce využiť,“ podotkol. Spozornieť treba aj pri prirýchlom nadväzovaní konverzácie.

Využi sociálne siete

Osobu z online zoznamky úrad odporúča nájsť na iných sociálnych sieťach. „Zamerajte sa na fotografie, informácie aj na to, koľko má sledovateľov a koľko ľudí sleduje. Ak nemá takmer žiadnych sledovateľov alebo priateľov, mali by ste spozornieť,“ radia odborníci.


Falošný profil môžu prezradiť aj fotografie ukradnuté z iných profilov či fotobánk. Podvodníci však môžu využiť fotky vytvorené umelou inteligenciou, ktoré nenájde vyhľadávač. „Je však nepravdepodobné, že by vedela vytvoriť viac fotografií, na ktorých by bol ten istý človek v iných situáciách,“ dodal NBÚ.

NBÚ
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia