Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
20. februára 2024, 16:32
Čas čítania 0:40

Viaceré európske krajiny si pre smrť Navaľného predvolali ruských veľvyslancov. Slovenský rezort zahraničia zatiaľ nereaguje

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ruského veľvyslanca si predvolalo Slovinsko, Švédsko, Španielsko, Francúzsko či Nemecko.

Slovinské ministerstvo zahraničných vecí si v súvislosti s úmrtím ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vo väzení predvolalo ruského veľvyslanca v Ľubľane. Podobný krok oznámilo viacero európskych krajín vrátane Švédska, Španielska, Francúzska, Nemecka, Nórska, Fínska, Poľska a Holandska. Slovensko zatiaľ podobný krok neavizuje.

V súvislosti s úmrtím Navaľného sme oslovili ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí. Článok budeme v prípade odozvy aktualizovať.

Navaľnyj bol jedným z najvýraznejších kritikov režimu ruského prezidenta Vladimira Putina a podarilo sa mu vyburcovať rozsiahle protesty, a to napriek prísnym ruským zákonom cieleným proti demonštráciám. Uväznili ho na začiatku roka 2021 po tom, ako sa do Ruska vrátil z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou novičok, z ktorej obviňoval Kremeľ.


O úmrtí 47-ročného opozičného lídra v trestaneckej kolónii IK-3 za polárnym kruhom informovala v piatok ruská väzenská služba. Po vychádzke mu údajne prišlo nevoľno a okamžite stratil vedomie. Privolaní zdravotníci z nemocnice v meste Labytnangi sa ho vraj pokúšali oživiť viac ako pol hodiny, ale neúspešne. Západné krajiny z jeho smrti obvinili ruské úrady.

Alexej Navaľnyj.
Alexej Navaľnyj. Zdroj: TASR/AP/Babuskinsky District Court Press Service
Domov
Zdieľať
Diskusia