Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
20. februára 2024, 18:01
Čas čítania 0:45

Ruská ambasáda na Slovensku šíri dezinformácie. Na sociálnej sieti hovorí o experimentoch na bábätkách

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

S podobnou konšpiráciou pracoval Kremeľ už viackrát.

Ruská ambasáda začala v pondelok na sociálnej sieti Facebook šíriť dezinformácie o experimentoch na bábätkách, ktoré vraj sprostredkúvajú Ukrajinci. Stránka Hoaxy a podvody tvrdí, že ide o cielené šírenie chaosu a nedôvery, pričom Rusko neponúka žiadne dôkazy.

„Ruská strana vie o správach, podľa ktorých v záujme západných farmaceutických spoločností mohli byť bábätká použité pri experimentoch, ktoré Kyjev robil v nemocnici v Mariupole, príslušné informácie sa preverujú. Na brífingu to uviedla oficiálna hovorkyňa Ministerstva zahraničných vecí RF Marija Zacharovová,“ uvádza ruská ambasáda na sociálnej sieti. Zároveň však dodala, že informácie overujú a nechcú, aby sa hovorilo, že ambasáda iba špekuluje.

Stránka Hoaxy a podvody objasňuje, že teórie o pokusoch na ľuďoch sú pravidelnou stratégiou prokremeľskej propagandy, ktorú Rusi začali šíriť po útoku na Ukrajinu. „Ani jeden z doposiaľ prezentovaných naratívov z tejto oblasti sa nepreukázal ako pravdivý,“ uviedli.

Správu z ruskej ambasády označili za vypočítavú dezinformačnú metódu. Administrátor stránky ruského veľvyslanectva totiž zámerne spomenul, že sa snažia informácie overiť. Napriek tomu však predostreli údajné informácie, ku ktorým nemajú žiadne dôkazy. „Semienko nedôvery a informačného chaosu už bolo týmto vyjadrením zasiate, čo bolo aj jeho cieľom,“ zdôrazňuje stránka Hoaxy a podvody.

Domov
Zdieľať
Diskusia