Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
21. februára 2024, 9:22
Čas čítania 1:03

Vo štvrtok sa po celom Slovensku môžu tvoriť dlhé kolóny. Poľnohospodári budú blokovať aj dva hraničné priechody

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na cesty vyrazí 4 000 farmárov s vyše 2 200 kusmi poľnohospodárskej techniky.

Členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) sa pripoja k celoeurópskym protestom farmárov, poľnohospodárov a potravinárov. Protestami chcú vyjadriť svoju nespokojnosť s rozhodnutiami Európskej únie.

Na cesty prvej, druhej i tretej triedy po celom Slovensku vyrazí vo štvrtok 22. februára 4 000 farmárov s vyše 2 200 kusmi poľnohospodárskej techniky. Súčasťou protestu je aj blokácia dvoch hraničných priechodov v Holíči a Trstenej, informoval predseda SPPK Emil Macho.

Poľnohospodári budú protestovať celkovo v 37 lokalitách, kde má SPPK svoje regionálne zastúpenie. Technika vyrazí na cesty od deviatej hodiny, ukončenie protestu je naplánované medzi 14.00 až 15.00 h. Poľnohospodárske stroje sa budú presúvať postupne v kolónach, na cestách môžu vznikať dopravné zápchy.

Na hraničnom priechode v Holíči sa k slovenským farmárom pripoja aj ich českí a maďarskí kolegovia, informoval podpredseda SPPK Miroslav Štefček. Na priechode v Trstenej sa k protestujúcim poľnohospodárom pridajú poľskí poľnohospodári, spoločne hraničný priechod zablokujú.

Požadujú ústupky od EÚ

Vedenie SPPK odmieta, že pripravovaný protest je politicky motivovaný. „Ide o najväčší poľnohospodársky protest od vzniku Slovenskej republiky. Pokiaľ nebudú prijaté ústupky zo strany Európskej komisie, európskej administratívy i jednotlivých vlád členských štátov vrátane slovenskej, sme pripravení v protestoch pokračovať,“ povedal Macho.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Poľnohospodári požadujú urýchlené riešenie štyroch základných bodov. Patrí k nim zníženie byrokracie i prehodnotenie tzv. zelených cieľov Európskej únie. „Sú príliš ambiciózne, nereálne a nikto s nami o nich nekomunikoval,“ povedal podpredseda SPPK Andrej Gajdoš. Ďalším bodom je prehodnotenie obchodu s tretími krajinami, Ukrajinou či trhom Mercosur.

„Ak nebudú plniť rovnaké požiadavky, aké musíme plniť my, nemáme šancu im konkurovať,“ skonštatoval Gajdoš. Poľnohospodári požadujú aj urýchlené vyplatenie priamych platieb za rok 2023.

traktory
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia