Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. februára 2024, 10:14
Čas čítania 1:08

EÚ chce nezávislé vyšetrovanie Navaľného smrti. Kremeľ to odmieta, Navaľnej poslal stručný odkaz

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rusko odmietlo nezávislé medzinárodné vyšetrovanie smrti Alexeja Navaľného.

Rusko odmietlo požiadavky Európskej únie na nezávislé medzinárodné vyšetrovanie smrti väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného. Navaľného matka Ľudmila Navaľná v utorok v približne minútovom videu, stojac pred trestaneckou kolóniou IK-3 za polárnym kruhom, kde si Navaľnyj odpykával dlhoročný trest odňatia slobody, emotívne vyzvala Kremeľ, aby jeho telo vydal.

„Žiadam vás, Vladimir Putin, pretože riešenie tohto problému závisí jedine od vás,“ uviedla. „Dovoľte mi vidieť svojho syna. Žiadam okamžité vydanie Alexejovho tela, aby som ho mohla pochovať ako človeka,“ dodala.

47-ročný Navaľnyj v trestaneckej kolónii podľa ruských úradov náhle zomrel v piatok po tom, čo mu po vychádzke prišlo nevoľno. Navaľného rodina a spolupracovníci tvrdia, že doposiaľ im nebolo povedané ani to, kde sa telo opozičného lídra nachádza. Podľa jeho hovorkyne Kiry Jarmyšovej je len malá nádej na to, že bude jeho telo rodine v dohľadnom čase vydané.

EÚ požaduje nezávislé vyšetrenie, Rusko to odmieta

Putinov hovorca Dmitrij Peskov medzitým v Moskve odmietol požiadavky EÚ na nezávislé medzinárodné vyšetrovanie Navaľného smrti. „Vôbec nebudeme akceptovať takéto požiadavky,“ odkázal Peskov. Rusko to podľa neho považuje za zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí. Na nezávislé vyšetrovanie vyzval šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Peskov zároveň odmietol aj neopodstatnené a poburujúce obvinenia zo strany Navaľného vdovy Julije Navaľnej, že jej manžela zavraždil Putin. Ako dodal, ani on, ani Putin nevideli video, v ktorom sa Julija Navaľná zaviazala pokračovať v manželovom boji proti Putinovmu režimu.

Peskov uviedol, že to nebude komentovať, keďže Navaľná práve ovdovela. Stovky ľudí v uplynulých dňoch zadržali v Rusku za to, že si verejne pripomenuli pamiatku Navaľného. Súdy im udelili väzenské tresty i pokuty, ľudia však napriek tomu pokračovali v prejavoch žiaľu nad smrťou opozičného lídra. Navaľného tím kritizoval skutočnosť, že ľudia v Rusku sú aktuálne zatýkaní aj za kladenie kvetov.

navaľnyj
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia