Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
28. februára 2024, 13:21
Čas čítania 1:07

Ceny nehnuteľností vzrástli prvýkrát od roku 2022. Najdynamickejšie stúpli v Banskobystrickom kraji

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Existujúce nehnuteľnosti sa v priemere predávali za rovnaké ceny ako pred rokom, nové nehnuteľnosti už tretí štvrťrok v rade za ceny približne o 4 % nižšie ako pred rokom.

Realizačné ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku v 4. štvrťroku 2023 medzikvartálne stúpli o 2,1 %, toto tempo rastu platilo ako pre nové, tak aj pre existujúce nehnuteľnosti.

Ceny existujúcich nehnuteľností zdynamizovali rast z predošlého štvrťroku, ceny nových nehnuteľností vzrástli prvýkrát od konca roka 2022. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.


V referenčnom medziročnom porovnaní na celoslovenskej úrovni kupujúci platili za domy a byty stále o 1,1 % nižšie sumy ako v rovnakom období roka 2022. Zlacňovanie sa však v porovnaní s letom výrazne zmiernilo.

Existujúce nehnuteľnosti sa v priemere predávali za rovnaké ceny ako pred rokom, nové nehnuteľnosti už tretí štvrťrok v rade za ceny približne o 4 % nižšie ako pred rokom. V porovnaní s priemerom roka 2010 boli aktuálne ceny nehnuteľností vyššie o 83,2 %.


Z regionálneho hľadiska ceny nehnuteľností medzikvartálne vzrástli v siedmich spomedzi ôsmich krajov SR, najvýraznejšie o 3,9 % v Bratislavskom kraji. Lacnejšie sa predávali len v Nitrianskom kraji.


Pri existujúcich nehnuteľnostiach ceny medzikvartálne stúpli v šiestich z ôsmich regiónov Slovenska, najdynamickejšie v Banskobystrickom kraji takmer o 7 %. Mierne zlacňovanie z predošlého obdobia pretrvalo v Prešovskom a Trenčianskom kraji. Nové nehnuteľnosti v porovnaní s letom v piatich krajoch zdraželi, najvýraznejšie v Bratislavskom kraji o 6 %. Pokles cien nových domov a bytov sa prejavil v Banskobystrickom, Trnavskom a najviac o 7,5 % v Nitrianskom kraji.


Naďalej však boli ceny nehnuteľností vo väčšine regiónov nižšie ako pred rokom, výnimkou boli len Nitriansky a Trnavský kraj. Zásadnejšie medziročné poklesy sa odzrkadlili najmä pri nových nehnuteľnostiach, až v piatich krajoch to bolo o viac ako 5 %. Najvýraznejší pokles nových domov a bytov o 9 % bol v Banskobystrickom kraji. Výrazne lacnejšie ako pred rokom sa predávali novostavby aj v Trenčianskom, Žilinskom, Nitrianskom a Bratislavskom kraji.

byty, bývanie, nehnuteľnosti
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia