Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
4. marca 2024, 15:57
Čas čítania 0:39

Slováci si budúci rok výrazne priplatia za základnú surovinu. Zdražie pre humánnejšiu produkciu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovenskí hydinári budú musieť prejsť z klietkového chovu sliepok na alternatívnejšie varianty.

Cena vajec sa budúci rok zmení. Dôvodom je prechod obchodných reťazcov Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) z predaja vajec klietkového chovu na alternatívnejšie varianty. V predajniach Lidl, Kaufland, Tesco či Billa si budúci rok za vajcia výrazne priplatíš, informuje o tom Pravda.

„Záleží nám nielen na kvalite produktov, ale aj humánnosti samotných chovov. Toto je trendom aj v rámci zákazníckeho správania, keď spotrebitelia vyhľadávajú nielen humánnejšiu alternatívu pri vajciach, ale napríklad aj označenie welfare v rámci mäsa, pri rybách certifikáty o zodpovednom rybolove a udržateľnom rybnom hospodárstve a podobne,“ uviedol Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO).

Slovenskí hydinári uvádzajú, že 65 percent vajíčok, ktoré vyprodukujú na trh, pochádzajú z klietkového chovu. Obávajú sa, že do budúceho roka nestihnú prerobiť produkciu vajíčok na podstielkovú, voľnovýbehovú či z biochovu.

Únia hydinárov Slovenska tvrdí, že budúci rok môžu pulty predajní zaplaviť vajíčka, ktoré sa len tvária, že pochádzajú z podstielkového chovu. Označenie triedy môže byť podľa nich falošné. Prechod na alternatívnejší chov bude pre hydinárov finančné náročný. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/na voľné použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia