Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
5. marca 2024, 12:33
Čas čítania 1:02

El Niňo udrie na Slovensku nečakaným spôsobom. Od marca do mája bude počasie ešte bláznivejšie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Jav El Niňo sa cyklicky objavuje každé dva až sedem rokov a zvyčajne trvá deväť až dvanásť mesiacov.

Otepľovanie spôsobené klimatickým javom El Niňo, ktoré vyvrcholilo v decembri, bolo jedným z piatich najintenzívnejších zaznamenaných v histórii a od marca do mája prinesie nadpriemerné teploty. V utorok to vyhlásila Svetová meteorologická organizácia. 


WMO pripomenula, že El Niňo teraz postupne slabne. Teplo uväznené v atmosfére skleníkovými plynmi však bude teploty ovzdušia ovplyvňovať aj v nasledujúcich mesiacoch.


El Niňo je klimatický jav prejavujúci sa zvyšovaním teploty povrchu oceánu v rozsiahlych oblastiach centrálnej a východnej časti rovníkového Tichého oceánu. Cyklicky sa objavuje po dvoch až siedmich rokoch a zvyčajne trvá deväť až dvanásť mesiacov.

6. marca 2024, 8:09 Čas čítania 0:34 Na Slovensku už zajtra udrú mrazy. Meteorológovia predpovedali, kedy sa znova vrátia jarné teploty Na Slovensku už zajtra udrú mrazy. Meteorológovia predpovedali, kedy sa znova vrátia jarné teploty

Spôsobuje zrážky, ale aj suchá

Na juhu Južnej Ameriky, juhu USA, v oblasti Afrického rohu a v Strednej Ázii zvyčajne spôsobuje výdatné zrážky, kým v Austrálii, Indonézii a niektorých oblastiach južnej Ázie, Strednej Ameriky a severu Južnej Ameriky spôsobuje suchá.


Vrchol vplyvu zvyčajne dosahuje rok po svojom vzniku, čo teraz pripadá na rok 2024. Jeho protipólom je klimatický jav La Niňa prinášajúci ochladenie. Medzi oboma javmi sa vyskytujú obdobia neutrálnych podmienok.


Podľa WMO je približne 60-percentná šanca, že El Niňo potrvá od marca do mája, a asi 80-percentná šanca, že od apríla do júna budú podmienky neutrálne. Organizácia dodáva, že neskôr počas roka sa môže objaviť aj La Niňa, pravdepodobnosť výskytu javu však organizácia nekonkretizovala.


„Každý mesiac od júna 2023 stanovil nový teplotný rekord a rok 2023 bol jednoznačne najteplejším zaznamenaným rokom. El Niňo k rekordným teplotám dopomohol, hlavnými vinníkmi sú však jednoznačne skleníkové plyny,“ vyhlásila šéfka WMO Celeste Saulová. WMO preto nalieha na drastické zníženie množstva skleníkových plynov v atmosfére, ktoré by pomohlo v boji proti klimatickej zmene.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Getty Images/Oli Scarff
Domov
Zdieľať
Diskusia