Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. marca 2024, 8:55
Čas čítania 1:00

Slovensku vraj chýba 100-tisíc pracovníkov v automobilkách. Fico v tom vidí cestu na bližšiu spoluprácu so Srbskom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko potrebuje podľa Fica ľudí do automobiliek.

Slovensko v súčasnosti trpí akútnym nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, predovšetkým preto, že je automobilovou veľmocou a vo výrobe potrebuje asi 100-tisíc ľudí. Vo štvrtkovom rozhovore pre srbskú tlačovú agentúru Tanjug to povedal slovenský premiér Robert Fico, podľa ktorého by toto mohlo byť jednou z tém spolupráce medzi SR a Srbskom.

„V súčasnosti vyrábame milión áut ročne, čo je svetový rekord na obyvateľa. Na východe Slovenska sa dokončuje ďalšia veľká fabrika Volva a potrebujeme ľudí, ktorí majú záujem pracovať a slušne si zarobiť,“ avizoval Fico.

7. marca 2024, 11:58 Čas čítania 0:51 Na strednom Slovensku vyrastie nový závod. Jeden z najväčších dodávateľov autosúčiastok chce zamestnať stovky ľudí Na strednom Slovensku vyrastie nový závod. Jeden z najväčších dodávateľov autosúčiastok chce zamestnať stovky ľudí

O Slovensku a Srbsku hovoril ako o historicky blízkych krajinách, medzi ktorými nie sú nedoriešené záležitosti. SR podľa neho nevidí dôvod na uznanie nezávislosti Kosova. „Ak máme rovnakú odvahu povedať, že v prípade Ukrajiny vidíme porušenie medzinárodného práva, tak v prípade Kosova máme odvahu povedať to isté,“ vysvetlil. Okrem Slovenska nezávislosť Kosova neuznáva spomedzi krajín Európskej únie ešte Španielsko, Cyprus, Rumunsko a Grécko.

Európska únia by mala dať podľa Fica Srbsku šancu

V rozhovore sa Fico vyjadril aj k ambíciám Srbska vstúpiť do EÚ. Podľa neho sú dnes do Únie pozývané politicky nepripravené krajiny a, naopak, pripravené štáty sú politicky odmietané.

Dvadsaťročné členstvo Slovenska v EÚ označil za pozitívny príbeh. „Veľmi chcem, aby krajiny ako Srbsko mali rovnakú šancu. Je veľmi nebezpečné, ak do popredia vystupujú politické kritériá a nie dôležité kritériá: teda kritériá právneho štátu, demokracie, ľudských práv či ekonomickej pripravenosti,“ povedal.

Fico je presvedčený aj o tom, že vstup Srbska do Európskej únie by znížil napätie na Balkáne. Ako príklad uviedol súčasné dobré vzťahy Slovenska s Maďarskom.

fico
Zdroj: TASR/Jakub Kotian, TASR/Daniel Stehlík
Domov
Zdieľať
Diskusia