Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
18. marca 2024, 20:39
Čas čítania 0:52

Čierny kašeľ má v Česku prvú obeť. Počet nakazených stále rastie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V Českej republike zaznamenali prvé tohtoročné úmrtie na čierny kašeľ.

Bakteriálne nákazlivé ochorenie dýchacích ciest čierny kašeľ má v Česku tento rok prvú obeť. Na chorobu zomrel človek, ktorý mal vyše 55 rokov. Podrobnosti Štátny zdravotný ústav (SZÚ) neuviedol. Od začiatku roka sa čierny kašeľ potvrdil u 3 101 osôb, predovšetkým u stredoškolákov. 

„Od začiatku roka 2024 evidujeme jedno úmrtie vo vekovej skupine 55 až 64 rokov,“ napísal ústav v pravidelnej správe. Ústav zaznamenal vlani aj jedno úmrtie u seniorov starších než 75 rokov.

Počet nakazených čiernym kašľom sa tento rok blíži k historickému rekordu zo 60. rokov 20. storočia, keď sa ochorenie preukázalo u 3 399 ľudí. Len za posledný týždeň potvrdili lekári túto diagnózu u 827 ľudí. Zástupcovia ministerstva zdravotníctva očakávajú, že nárast by sa mohol čoskoro zastaviť.

Najohrozenejšie sú nezaočkované bábätká

Takmer 60 prípadov nákazy od januára zaznamenali aj u dojčiat, čo je najviac ohrozená skupina. Predovšetkým sú nimi tie dojčatá, ktoré ešte neboli proti čiernemu kašľu zaočkované. V nemocnici zatiaľ končí len malý zlomok chorých. V drvivej väčšine ide o najmenšie deti a seniorov nad 75 rokov.

Najhoršia situácia je stále v Juhočeskom kraji, kde je chorých najviac. Nasleduje Stredočeský kraj, Vysočina a Pardubický kraj.

Vakcinológovia preto apelujú najmä na tehotné ženy, aby sa dali preočkovať. Odporúča sa aj skontrolovať, či deti absolvovali poslednú dávku očkovania proti čiernemu kašľu, záškrtu, tetanu a detskej obrne.

nemocnica
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia