Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. marca 2024, 7:32
Čas čítania 0:44

V Európe vznikla tanková koalícia. Jej cieľom je pomôcť Ukrajine

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Tanková koalícia vznikla v spolupráci Nemecka a Poľska. Podporu vyjadrili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky.


Podľa agentúry PAP o tom informoval poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ktorý sa v pondelok pri Varšave stretol so svojím nemeckým rezortným kolegom Borisom Pistoriusom.


Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto takzvaná tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na takzvané hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.


Kosiniak-Kamysz sa nemeckému ministrovi obrany poďakoval za jeho osobnú angažovanosť v spolupráci s Poľskom i pri úvahách o možnostiach pomoci Ukrajine.

Základ európskej bezpečnosti

Spoluprácu v rámci NATO a EÚ označil poľský minister za základ pre európsku bezpečnosť a uviedol, že sa bude posilňovať a rozvíjať.


Ako príklad posilnenia bezpečnosti východného krídla NATO (ako aj Poľska) poľský minister pripomenul 5000 príslušníkov nemeckej armády, ktorí sú v súčasnosti rozmiestnení v Litve.


Avizoval, že Poľsko a Nemecko preberajú zodpovednosť za sily rýchlej reakcie v Európe. Doplnil, že „do júla bude naša bojová skupina – 2500 poľských vojakov a 2500 nemeckých vojakov – pripravená na rýchlu reakciu“.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Gabriel Lenca
Domov
Zdieľať
Diskusia