Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
19. marca 2024, 19:14
Čas čítania 0:30

Pre technickú chybu si mohli klienti banky vyberať vyššie sumy peňazí. Pred bankomatmi sa tvorili rady

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pred bankomatmi v Étiopii sa tvorili dlhé rady, ktoré musela rozpustiť polícia.

Bankomaty v Etiópii vydávali klientom výrazne vyššiu sumu peňazí, než mali na účte. Dôvodom bola technická chyba Etiópskej komerčnej banky (CBE), ktorá je po víkende v strate 41 miliónov dolárov (38 miliónov eur), informuje o tom BBC.

Chybné prevody robila aj aplikácia banky. Najviac operácií z účtu spravili vysokoškolskí študenti, ktorí si informáciu o chybe odovzdávali prostredníctvom sociálnych sietí. Najviac transakcií previedli medzi polnocou a druhou hodinou ráno.

Pred bankomatmi sa tvorili dlhé rady, ktoré musela rozpustiť polícia. Minimálne tri univerzity vyzvali študentov, aby peniaze vrátili. Prezident banky Abe Sano informoval, že každý, kto vráti peniaze, nebude obvinený z trestného činu.

CBE informuje, že nešlo o kybernetický útok a osobné účty klientov nie sú v ohrození. V oficiálnom stanovisku uvádzajú, že počas „údržbových a kontrolných činností“ došlo k chybe. 

peniaze, bankomat, eurá
Zdroj: Canva/Unsplash a Pexels
Domov
Zdieľať
Diskusia