Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
22. marca 2024, 14:02
Čas čítania 0:48

ÚVZ SR spúšťa mimoriadne kontroly v školských jedálňach na veľkej časti Slovenska. Jedna potravina môže byť kontaminovaná vírusom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odborníci doposiaľ nepotvrdili prítomnosť ochorenia medzi žiakmi ani medzi zamestnancami.

Úrad verejného zdravotníctva spustil mimoriadne kontroly čerstvých jahôd v zariadeniach spoločného stravovania. Regionálne úrady verejného zdravotníctva ich vykonajú najmä na pohraničnej oblasti s Poľskom.

Zamerajú sa na zariadenia školského stravovania. Dôvodom je nedávne možné dodanie kontaminovaných jahôd predávaných v Poľsku do základnej školy v Krásne nad Kysucou.


„Ak pôjde o priamu dodávku od poľského dodávateľa alebo boli zakúpené v Poľsku, prípadne ak ide o výrobok z dovozu priamo z tretej krajiny, hygienici súčasne preveria, či si prevádzkovateľ zariadenia splnil povinnosť ohlásiť takýto výrobok regionálnej veterinárnej a potravinovej správe,“ poznamenala hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Riziko prítomnosti žltačky

Avizovala, že postup sa bude týkať aj jahôd, ktoré boli dodané čerstvé a zariadenie ich zamrazilo. „Ak sa v priebehu kontrol nájdu v zariadeniach spoločného stravovania jahody, ktoré boli predmetom hlásenia zo systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá pre prítomnosť vírusu hepatitídy A, nariadi sa ich stiahnutie a zničenie výrobku,“ dodala.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Dodávateľ spadá pod úradnú kontrolu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Tá môže voči nemu uplatniť opatrenia podľa príslušných platných predpisov. Možné dodanie kontaminovaných jahôd predávaných v Poľsku základnej škole v Krásne nad Kysucou riešil Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci. Odborníci doposiaľ nepotvrdili ochorenie na žltačku typu A medzi žiakmi ani medzi zamestnancami.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Roman Hanc, TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia