Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
27. apríla 2024, 13:17
Čas čítania 0:29

Rúti sa k nám prach zo Sahary. Slovensko zasiahne už čoskoro, na čo sa treba pripraviť?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

S oteplením prichádza aj prach z Afriky.

Po krátkej pauze k nám opäť mieri masa saharského prachu, ktorá prichádza s návratom tepla. Tentoraz prejde prach celou Európou až do Škandinávie, informuje iMeteo
 
Teplý vzduch sa od Stredozemného mora rozšíri do veľkej časti strednej a východnej Európy, a už sa rúti aj k nám, pričom prinesie obrovskú masu saharského prachu aj nad Slovensko. 

Saharský prach sa nad Slovensko dostane už v nedeľu v skorých ranných hodinách. Aktuálne modely naznačujú, že prach zo Sahary zotrvá nad naším územím až do piatka 3. mája. Prach spôsobí, že obloha bude tmavá a žltkastá. Dážď bude „špinavý“ a kvalita ovzdušia sa výrazne zhorší.

Ak sa nahromadí veľká koncentrácia prachu, vzduch môže nadobudnúť až oranžové odtiene, čoho svedkami boli za uplynulé dni obyvatelia gréckych Atén. 

Domov
Zdieľať
Diskusia