Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Gabriela Kajtárová
3. decembra 2023, 15:00
Čas čítania 2:17

Stĺpček Gabriely Kajtárovej: O milencoch spiacich na ulici

Kategória:
Komentáre
Uložiť Uložené

Prechádzame dlhou pasážou, v ktorej sa nakupujúci Argentínčania chránia pred dažďom. Na jednej strane obchody s luxusným oblečením, na druhej rušné mesto. Je koniec novembra a v Buenos Aires je jar.

Na rozprestretých dekách sa hádajú dve ženy. Okolo majú rozložený svoj život, v plastovom tégliku jedlo. Asi im ho niekto daroval, alebo ho ukoristili z nedojedených tanierov, ktoré čašník nestihol odniesť z terasy. Možno sa dokonca tváril, že ich nevidí – ako ufúľanými prstami vyberajú morské plody z bielych tanierov –, nech majú čo do úst.


Je to posledný deň našej dovolenky. Sme oddýchnutí a šťastní. Pohľadmi sa lúčime s mestom, premietame si uplynulé týždne, ktoré kompletne obmenili témy našich rozhovorov aj obsah myšlienok. Podvedome však vieme, že toto nebude bežný návrat domov. Občas na nás vyskočia titulky a pripomenú nám, kam sa vraciame a ako sa naša krajina mení. Držíme sa za ruky. Mám plnú pamäť v telefóne. Už sa mi nezmestí žiadna ďalšia fotka.


Napadne mi to, keď vidím dvoch ľudí prepletených v objatí. Spia. Ich tváre sú absolútne pokojné. Ich výraz kontrastuje s rušným okolím, ich neha s predstavami o ľuďoch bez domova. Žena drieme s dlaňou položenou na mužovom líci. Sú približne v našom veku. V inom časopriestore sme to mohli byť my. My sme mali len šťastie, že večer zaspíme v čistej hotelovej posteli, nemusíme sa skrývať pred dažďom na matraci, ktorý niekto vyhodil.


Podobných ľudí stretávame mnoho po celom meste. Špinavé deti pýtajú peniaze na jedlo. Muži a ženy vstupujú do križovatiek a na červenú predávajú vreckovky, umývajú čelné sklá či žonglujú. Inflácia je tu 140 %. To je zdražovanie, ktoré si bežný Európan ani nemá ako predstaviť.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 149653 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Späť
Zdieľať
Diskusia