Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Eva Thonhauserová
31. marca 2024, 9:53
Čas čítania 0:48

Saharský prach na Slovensku spôsobuje horšiu kvalitu ovzdušia. Môže hroziť smogová situácia spôsobujúca dýchacie ťažkosti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Smog môže spôsobovať dýchacie ťažkosti najmä u starých ľudí.

Mohutný prísun saharského prachu, ktorý Slovensko zaznamenáva posledné dni, začína na našom území zhoršovať kvalitu vzduchu. Meteorológovia upozorňujú, že nám môže hroziť vyhlásenie smogovej situácie.  V susednom Česku takáto situácia nastala v sobotu 30. marca, upozorňuje iMeteo.

1. apríla 2024, 9:19 Čas čítania 0:29 Na Slovensku dnes nastane prudká zmena počasia. Saharský prach dosiahne svoje maximum a letné teploty vystriedajú búrky Na Slovensku dnes nastane prudká zmena počasia. Saharský prach dosiahne svoje maximum a letné teploty vystriedajú búrky

Saharský prach k nám prúdi naďalej a okrem teplého vzduchu a obrovského množstva saharského piesku prináša aj riziko nebezpečnej smogovej situácie. Meteorológovia očakávajú ďalšie vlny vysokej koncentrácie piesku zo Sahary v slovenskom ovzduší. To môže spôsobovať dýchacie ťažkosti, najmä u starých ľudí.

SHMÚ upozorňuje ľudí, že  v predchádzajúcich hodinách došlo v nižšie vyznačených oblastiach k prekročeniu prahu pre prachové  častice PM10. Podľa meteorológov však ešte nenastali podmienky na vydanie upozornenia na smogovú situáciu. Počas dnešného dňa by mala koncentrácia prachových častíc opäť rásť.

Varovný systém kvality ovzdušia.
Varovný systém kvality ovzdušia. Zdroj: SHMÚ

Smogová situácia v Česku

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu vyhlásil smogovú situáciu pre Juhočeský kraj a Vysočinu, neskôr aj pre Moravskosliezsky kraj a Brno. Dôvodom je výskyt veľkého množstva saharského piesku v ovzduší.


„Z dôvodu vysokých koncentrácií prachových častíc PM10 s ohľadom na prechod saharského piesku bola do odvolania vyhlásená smogová situácia v kraji Vysočina a Juhočeskom kraji. Budúci vývoj je veľmi neistý, ide o pomerne neštandardnú situáciu. Koncentrácie sa môžu v ďalších hodinách znižovať, ale aj výraznejšie zvyšovať,“ uviedli meteorológovia.

Späť
Zdieľať
Diskusia