Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
4. apríla 2024, 7:27
Čas čítania 0:45

V Poľsku chcú zaviesť predaj „tabletky po“ bez predpisu. Dostupná má byť pre všetky ženy a dievčatá

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vláda predstavila nariadenie o voľnopredajnej núdzovej antikoncepcii.

Poľské ministerstvo zdravotníctva predložilo v stredu na verejnú konzultáciu návrh nariadenia o voľnom predaji núdzovej antikoncepcie, takzvanej „tabletky po“. Napriek vetu prezidenta Andrzeja Duda chcú, aby bola tabletka dostupná pre všetky ženy a dievčatá.

Poľská ministerka zdravotníctva Izabela Leszczynová avizovala, že antikoncepcia bude od 1. mája v Poľsku dostupná bez lekárskeho predpisu. Už vtedy tvrdila, že by ju zaviedli formou nariadenia, pričom lekárnici by mali právomoc vystaviť žene po konzultácii príslušný predpis a takúto tabletku jej predať.

Poľský premiér Donald Tusk v stredu na zhromaždení v Krakove povedal, že nové nariadenie umožní, že takáto antikoncepcia bude prakticky plne dostupná. Nariadenie nazval „plánom B“ a uviedol, že do platnosti vstúpi 1. mája. 

Poľská vláda plní svoje predvolebné sľuby

Tusk zároveň zdôraznil, že vládnuca koalícia plní predvolebné sľuby, ku ktorým patrila aj voľná dostupnosť „tabletky po“. Dodal, že táto pilulka je „núdzovou antikoncepciou“ a nemá nič spoločné s potratmi, pred ktorými tak môže poľské ženy aj rodiny podľa jeho slov uchrániť.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

V Poľsku došlo počas osemročného vládnutia PiS k obmedzeniu reprodukčných práv žien a sprísnil sa tiež prístup k núdzovej antikoncepcii. Od roku 2017 bola takáto tabletka vydávaná len na lekársky predpis.

tabletka, lieky
Zdroj: Unsplash / Towfiqu barbhuiya
Domov
Zdieľať
Diskusia