Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš Barbora Fábryová TASR
7. apríla 2024, 6:22
Čas čítania 10:56

PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Aj deň po prezidentských voľbách sledujeme naživo dianie na Slovensku.

Dianie po 2. kole prezidentských volieb sledujeme naživo aj v nedeľu 7. apríla:
  • Druhé kolo prezidentských volieb vyhral Peter Pellegrini, ktorý od voličov dostal 53,12 %. Ivan Korčok získal 46,87 %. Výsledky už sú oficiálne.
  • Robert Fico pogratuloval Petrovi Pellegrinimu so svojou známou hláškou „takto sa to robí, do psej matere“.
  • Voliči pred centrálou Ivana Korčoka neskrývali sklamanie.
  • Ivan Korčok odkázal, že nezabudne na antikampaň, ktorá sa o ňom šírila.
  •  Pozri si, ako volili Slováci v tvojom kraji. Štatistický úrad zverejnil konečné dáta aj mapu.

17:46 – Vysoká účasť v druhom kole prezidentských volieb je podľa politológa Samuela Abraháma znakom toho, že spoločnosť je rozdelená a je v nej kríza. Aj keď sa podľa neho zmobilizovali voliči oboch kandidátov, viac to pomohlo Petrovi Pellegrinimu.

„Mobilizovali sa tí, ktorí v prvom kole neprišli nielen preto, že to nebolo až také dôležité, ale jednoducho to vnímali, že keď nepôjdu voliť, tak ten druhý vyhrá, a tým, že sa kampaň radikalizovala hlavne v druhom kole, kde strašili Ivanom Korčokom,“ uviedol Abrahám. 

15. mája 2024, 20:57 Čas čítania 2:29 Prečítali sme knihu od atentátnika na Fica: Súhlasil s Kotlebom a zastával sa masového vraha Harmana Prečítali sme knihu od atentátnika na Fica: Súhlasil s Kotlebom a zastával sa masového vraha Harmana

Zhodnotil, že pre Pellegriniho bolo v druhom kole najdôležitejšie získať maďarských voličov a voličov Štefana Harabina, kvôli ktorým musel prispôsobiť rétoriku. „Preto nazval Korčoka kandidátom vojny, a keď príde, pôjdu slovenskí vojaci na Ukrajinu a podobné nezmysly, čo je aj racionálne, aj politicky nezmysel, pretože prezident nič také nemôže a vôbec Korčok nič také nemienil spraviť,“ podotkol Abrahám a doplnil, že mnoho Pellegriniho voličov išlo voliť zo strachu pred týmito hrozbami niekoho, kto ich ochráni.

17:08 – Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zaželala v nedeľu Petrovi Pellegrinimu po víťazstve v prezidentských voľbách veľa úspechu pri plnení si nových povinností.

„Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu za prezidenta Slovenska. Želám vám veľa úspechu pri vašich nových povinnostiach a teším sa na spoluprácu s vami na dôležitých výzvach, ktorým spolu čelia Európska únia a Slovensko,“ napísala von der Leyenová na sociálnej sieti X. „Poďme podporovať naše spoločné hodnoty EÚ,“ dodala predsedníčka EK.

16:30 – Podľa politológa Juraja Marušiaka môže mať Hlas-SD po nástupe Petra Pellegriniho do Prezidentského paláca problém. Strane sa už nemusí podariť nájsť rovnakého lídra, akým je jej terajší predseda. Marušiak neočakáva, že Hlas-SD môže mať po odchode Pellegriniho zo straníckej politiky svetlú budúcnosť.

14. mája 2024, 21:15 Čas čítania 5:35 Ficovi kamaráti si obľúbili Dubaj. Našli sme Výbohovcov a Počiatkovcov, trvalý pobyt tam mal aj Bödör Ficovi kamaráti si obľúbili Dubaj. Našli sme Výbohovcov a Počiatkovcov, trvalý pobyt tam mal aj Bödör

„Tým skôr, že tá strana fakticky vznikla a bola vytvorená ako Pellegriniho politický projekt, čiže najprv bol líder a až potom bol povedzme nejaký program, nejaká ideológia strany. Do veľkej miery to štiepenie v Smere-SD malo personálny charakter a viac než nejaký ideologicko-hodnotový. Navyše Hlas-SD sa v súčasnosti výraznejšie od Smeru-SD neodlišuje a dve podobné strany asi ťažko môžu existovať vedľa seba,“ zhodnotil.

15:58  Novozvolenému prezidentovi Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu pomohol naratív strachu z vojny a mobilizácia voličov. Neúspešný kandidát Ivan Korčok zase zdôrazňoval potrebu reprezentácie voličov, ktorí nepodporujú súčasnú vládnu koalíciu, povedala politologička z Univerzity Komenského Darina Malová. 

„Keď sa človek opýta priemerného voliča, aké hodnoty bude voliť, povie pokoj, poriadok, prípadne prosperitu. To je presne slovník, ktorý používa Peter Pellegrini,“ usúdila politologička. Zmobilizovať sa mu podľa nej podarilo široké spektrum občanov SR vrátane voličov Štefana Harabina, maďarskej komunity, ako aj ľudí, ktorí v prvom kole prezidentských volieb nevolili.

Poznamenala, že občanov mobilizoval aj Korčok a takisto sa mu podarilo získať väčší počet voličov v porovnaní s prvým kolom. „Smola Ivana Korčoka spočíva v tom, že máme málo veľkých miest a málo voličov, ktorí sú moderní, rozhľadení a žijú mestským liberálnejším štýlom,“ dodala Malová.

15:29 – Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v nedeľu zablahoželal Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v sobotňajšom druhom kole volieb prezidenta SR.

„Srdečne blahoželám Petrovi Pellegrinimu k jeho suverénnemu víťazstvu v slovenských prezidentských voľbách. Je to veľká výhra pre ľudí a veľká výhra pre zástancov mieru v celej Európe!“ napísal Orbán na sociálnej sieti X. Svoj príspevok zakončil v slovenskom jazyku: „Blahoželáme, pán prezident!“

14. mája 2024, 19:20 Čas čítania 0:41 Huliak nevníma fotku so zastreleným medveďom ako problém. Hojsík ho v relácii Face to Face nazval „vulgárnym a prízemným človekom“ Huliak nevníma fotku so zastreleným medveďom ako problém. Hojsík ho v relácii Face to Face nazval „vulgárnym a prízemným človekom“

15:02 – Prezidentské voľby ukázali, že Slovensko je veľmi rozdelené a potrebovalo by viac spájať. Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Strana Kresťanská únia verí, že víťaz volieb Peter Pellegrini bude zastupovať aj záujmy konzervatívcov a kresťanov.

Podľa Remišovej je takmer isté, že vládna koalícia bude pokračovať vo svojej „šialenej“ politike rozvratu Slovenska. „Petrovi Pellegrinimu sa podarilo preklamať sa do Prezidentského paláca, ale napriek prehre Ivana Korčoka má demokratické Slovensko stále obrovský potenciál na ďalšie vzopätie sa voči garnitúre zla. Boj za úspešné, prosperujúce a bezpečné Slovensko preto nevzdáme,“ uviedla v stanovisku.

14:40 – Poľský prezident Andrzej Duda v nedeľu zagratuloval Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách a vyjadril nádej, že sa mu s novým slovenským náprotivkom podarí nadviazať tradične dobrú spoluprácu. Na konštruktívnu spoluprácu sa teší i rakúsky prezident Alexander Van der Bellen.

14:30 – Slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová v nedeľu zagratulovala Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. 


„Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k jeho zvoleniu za ďalšieho prezidenta Slovenska. Teším sa na prácu s ním na silnejšej Európskej únii a NATO a presadzovaní priateľských vzťahov medzi našimi krajinami,“ uviedla Pircová Musarová na sociálnej sieti. Zároveň poďakovala aj dosluhujúcej slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej za jej snahy o udržiavanie a posilňovanie priateľstva medzi Slovenskom a Slovinskom.


No spoluprácu s Pellegrinim v rámci EÚ a Severoatlantickej aliancie sa teší aj lotyšský prezident Edgards Rinkévičs. „Gratulujem pánovi Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu za prezidenta. Teším sa na pokračovanie vývoja bilaterálnych vzťahov medzi Lotyšskom a Slovenskom a spoluprácu v rámci EÚ a NATO,“ uviedol Rinkévičs na sociálnej sieti.

10. mája 2024, 18:30 Čas čítania 3:19 Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu  Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu

14:09 – Primátor mesta Prešov František Oľha reaguje na výsledky volieb pozitívne. „Plne rešpektujem výsledky volieb. A aj vďaka nim som sa v niečom utvrdil. Všetci, ktorí o našom meste stále hovoria ako o treťom najväčšom meste v Slovenskej republike, dnes majú jasný dôkaz, že Prešov je moderným a proeurópskym mestom,“ napísal na Facebooku. 

14:02 – Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová na Facebooku oznámila, že spolu s rodinou odchádza zo Slovenska. Tvrdí, že Slovensko jednoznačne patrí na Východ. Narážala tým na výsledok prezidentských volieb.

„Zapíname kufre. Slovensko je na veľmi dlho stratené. Patríme jednoznačne na Východ, nie na Západ a všetky výchylky, vrátane pravicových vlád a našej unikátnej pani prezidentky, ktorú nám závidí svet, ale Slovač ju hejtuje do krvi, boli len chyby v programe. Vivat, Slovakia. R.I.P,“ napísala na sociálnej sieti.

13:13 – Alojz Hlina zo strany SaS si myslí, že Pellegrinimu pomohli aj masové zdieľania od influencerov ako Rytmus alebo Zuzana Plačková. V statuse na Facebooku tvrdí, že sme mohli mať prezidenta, v prípade ktorého sú jasné jeho majetkové pomery, ale Slovensko si zvolilo opak.

„Prekliatím slovenskej politiky je aj to, že niektorí politici chcú bývať tam, na čo si nezarobili.
Keď to od niekoho dostanú, musia byť vďační a sú vydierateľní. Preto sme tam, kde sme. Takých politikov bolo a stále je veľa v slovenskej politike,“ tvrdí Hlina. 

12:44 – Predseda opozičného KDH Milan Majerský verí, že víťaz druhého kola prezidentských volieb Peter Pellegrini splní svoje sľuby a urobí všetko pre to, aby ľudí na Slovensku spájal, a nie rozdeľoval.


„Slovensko má nového prezidenta. Gratulujem Petrovi Pellegrinimu k zvoleniu a verím, že splní svoje sľuby a urobí všetko pre to, aby ľudí na Slovensku spájal, a nie rozdeľoval,“ uviedol Majerský na sociálnej sieti.


Poslanci za KDH Martina Holečková a František Majerský uviedli, že výsledok volieb je potrebné rešpektovať. Vyzvali najmä mladých ľudí, aby neprepadli skepse.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

12:32 – Prvá pracovná cesta novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho po nástupe do funkcie bude smerovať do Českej republiky. Potvrdil to v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

12:19 – Volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb dosiahla v hlavnom meste SR Bratislave 71,23 percenta. V hlasovaní dominoval Ivan Korčok so ziskom takmer 69 percent hlasov.

11:40 – Novozvolený prezident SR Peter Pellegrini by sa mal ujať prezidentského úradu 15. júna, keď je naplánovaná jeho inaugurácia. V tento deň uplynie funkčné obdobie prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Ústava SR hovorí, že zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta zložením sľubu. Sľub skladá pred Národnou radou SR do rúk predsedu Ústavného súdu SR napoludnie v deň, v ktorom sa má skončiť volebné obdobie predchádzajúceho prezidenta.

11:13 – Peter Pellegrini je hosťom relácie TA3. Tvrdí, že Ivan Korčok je človek, ktorý nemal nikdy problém so zabíjaním ľudí. Kritizoval Igora Matoviča a spôsob, akým viedol šéf hnutia Slovensko antikampaň v posledných dňoch pred voľbami. 

Na margo zmien v Hlase-SD potvrdil, že jeho nástupcom sa stane niekto zo skupiny piatich podpredsedov.

„Strane Hlas-SD nehrozí žiadna destabilizácia,“ povedal Pellegrini s tým, že nemá obavu, že jeho stranu pohltí Smer. „Nepoznáte budúcnosť, môže sa to skončiť aj naopak,“ povedal. Peter Pellegrini sa vzdá nielen predsedníctva, ale aj členstva v strane. 

„Navždy zostanem zakladateľ, ale budem dodržiavať toto nepísané pravidlo,“ dodal. 

Zatiaľ nespresnil, ako by mohla vyzerať výmena na poste predsedu parlamentu. Dohodu na nástupcovi budú realizovať v rámci celej koalície.

11:05 – Neúspešný prezidentský kandidát Ivan Korčok na Facebooku zverejnil emotívny status, v ktorom odhaľuje svoje pocity z výsledkov volieb. Petrovi Pellegrinimu zaželal, aby bol počas svojho pôsobenia dobrým a nestranným prezidentom, ktorý nebude poslúchať niekoho príkazy.

6. apríla 2024, 6:24 Čas čítania 20:02 VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky

„Pokiaľ ide o mňa, áno, som sklamaný z prehry. Oveľa viac som však rozčarovaný z toho, že uspieť sa dá takou kampaňou, akú sme videli u víťaza. Aj toto vrátane vytvorenia môjho obrazu kandidáta vojny v kontexte Ukrajiny a smrti, v kontexte Gazy, aj toto si Peter Pellegrini nesie so sebou do prezidentskej funkcie. Je to jeho osobná hypotéka,“ napísal na sociálnej sieti.

10:38 – Pozri si, ako volili Slováci v tvojom kraji. Štatistický úrad zverejnil konečné dáta aj mapu.

štatistický úrad
Zdroj: Štatistický úrad SR

10:30 – Polícia evidovala počas druhého kola prezidentských volieb päť priestupkov, zaoberať sa bude aj 19 podnetmi. K vážnemu narušeniu verejného poriadku neprišlo. 

10:21 – Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na Facebooku zablahoželal Petrovi Pellegrinimu k nedeľňajšiemu víťazstvu v prezidentských voľbách.

„Gratulujem, pán prezident!! Ďalšie potvrdenie síl ochraňujúcich suverenitu a síl presadzujúcich mier!“ napísal Szijjártó.

10:19 – Najvyššia volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb bola v Bratislavskom kraji, a to 70,93 percenta. Najmenej občanov prišlo voliť v Košickom kraji, kde bola účasť 52,28 percenta. Oficiálne výsledky volieb potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.


Podľa informácií Štatistického úradu SR bola z hľadiska okresov najvyššia účasť v okrese Bratislava I, a to 73,70 percenta, najnižšia účasť bola v okrese Komárno, presnejšie 39,59 percenta.

5. apríla 2024, 18:00 Čas čítania 3:07 Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža

Najvyššia účasť spomedzi všetkých samospráv bola v obci Ondavka v okrese Bardejov, kde bola účasť 94,73 percenta, naopak, najnižšia účasť bola na Luníku IX v Košiciach, kde prišlo hlasovať 4,27 percenta voličov.

štátna komisia voľby
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

10:12 – Oficiálnym víťazom druhého kola prezidentských volieb je Peter Pellegrini so ziskom 53,12 percenta hlasov. Ivan Korčok získal 46,87 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

10:10 – Volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb dosiahla 61,14 percenta. Oficiálne výsledky volieb potvrdila na nedeľnej tlačovej konferencii Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

10:00 – Predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda, predseda Štatistického úradu SR Martin Nemky, riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy MV SR Eva Chmelová a prezident Policajného zboru Ľubomír Solák vyhlásia oficiálne výsledky volieb.

9:23 – Hostia víkendových relácií: 

11.00 TA3 V politike:
– Jozef Lenč, politológ, Univerzita sv. Cyrila a Metoda
– Pavol Minár, marketingový expert, Univerzita sv. Cyrila a Metoda
– Martin Dubéci, predseda poslaneckého klubu PS v NR SR, hnutie Progresívne Slovensko
– Branislav Gröhling, predseda strany SaS

3. apríla 2024, 19:45 Čas čítania 0:09 KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti

13.00 TV Markíza Na telo
– Denisa Saková, ministerka hospodárstva SR, podpredsedníčka strany Hlas-SD
– Michal Šimečka, podpredseda NR SR, predseda hnutia Progresívne Slovensko

8:35 – Novému slovenskému prezidentovi gratuluje prostredníctvom sociálnej siete X aj český prezident Petr Pavel. „Verím, že naviažeme na tradíciu mimoriadne dobrých susedských vzťahov, a budem sa tešiť na konštruktívnu spoluprácu,“ napísal. 

8:19 – Vedec Pavol Čekan v reakcii na výsledky volieb konštatuje, že aj dnes vyšlo slnko a je krásny deň. Naznačuje tak, že časť Slovenska, ktorá chcela za víťaza volieb Ivana Korčoka, nemá zúfať. „Dnes mám silný pocit, že tak často spomínané vlastenectvo je práve o tom zostať doma a nevzdať to so Slovenskom, a to aj napriek prekážkam a problémom, ktoré naša domovina má a bude mať možno ešte vo väčšej miere,“ napísal Čekan na Facebooku.

8:02 – Zuzana Čaputová ešte večer telefonicky zablahoželala Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. 

„Pri každých slobodných voľbách sa časť spoločnosti teší a časť je sklamaná. Dôležité je, aby od momentu zvolenia nový prezident pôsobil tak, aby sa žiadna časť spoločnosti necítila porazená. Aby radosť z víťazstva išla ruka v ruke s vedomím služby pre všetkých občanov Slovenska, nielen pre tých, ktorí ho zvolili. Oceňujem vysokú účasť vo voľbách a ďakujem občanom, ktorí využili svoje volebné právo. Ďakujem tiež všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a úspešnej realizácii volieb,“ uviedla Čaputová na sociálnej sieti. 

1. apríla 2024, 13:50 Čas čítania 0:34 Peter Tkačenko: Voľby vyhrá s najväčšou pravdepodobnosťou Ivan Korčok (Rozhovor) Peter Tkačenko: Voľby vyhrá s najväčšou pravdepodobnosťou Ivan Korčok (Rozhovor)

7:21 – Nemecká agentúra DPA uvádza, že predvolebnej kampani dominovala vojna v susednej Ukrajine. Francúzska AFP píše, že Fico spochybnil suverenitu tejto krajiny a vyzýval na mier s Ruskom. Pripomína tiež, že Pellegrini pred druhým kolom volieb povedal, že slovenskí politici sa delia na tých, ktorí chcú vo vojne pokračovať, a tých, čo sa zasadzujú za mierové rokovania, pričom sám seba zaradil do tej druhej kategórie.

6:55 – Víťazstvom Pellegriniho podľa NYT bude môcť premiér Fico presadzovať svoju politickú agendu bez zásahov zo strany prezidenta, čo tento denník hodnotí ako výraznú zmenu oproti pôsobeniu dosluhujúcej prezidentky Zuzany Čaputovej. Tú opisuje ako prozápadnú liberálku, ktorá využívala svoje obmedzené prezidentské kompetencie na to, aby sa zasadzovala proti Ficovmu príklonu k Rusku či jeho snahám obmedziť možnosti súdnictva stíhať korupciu.


Podľa agentúry AP sa kritici slovenskej vlády podporovanej Pellegrinim obávajú, že Slovensko pod vedením Fica opustí svoje prozápadný kurz a bude v tomto smere nasledovať Maďarsko vedené tamojším populistickým premiérom Viktorom Orbánom.

6:32 – Podľa britského denníka BBC sa stal prezidentom proruský populista. Petra Pellegriniho považujú za človeka, ktorý bude spojencom Roberta Fica v Prezidentskom paláci. Pellegrini má podľa BBC s Ficom spoločný zhovievavý postoj k Rusku a Putinovi. Portál konštatuje, že po inaugurácii 15. júna definitívne stratí NATO a EÚ jeden podporný hlas, ak ide o postoje vo vojne na Ukrajine. 

BBC
Zdroj: BBC reprofoto

6:20 – Českí politickí lídri ešte v noci zablahoželali Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Na sociálnych sieťach mu už pogratulovali český premiér Petr Fiala, minister zahraničných vecí Jan Lipavský či expremiér Andrej Babiš.


„Verím, že budeme naďalej čo najlepšie rozvíjať výborné a hlboké vzťahy medzi Českou republikou a Slovenskom,“ uviedol okrem gratulácie Fiala na platforme X.


Šéf českej diplomacie Lipavský pripojil k svojmu blahoželaniu aj vieru v to, že Pellegrini bude vo svojej novej pozícii plne podporovať česko-slovenskú spoluprácu a bude zárukou pevného zakotvenia Slovenska v európskych a transatlantických štruktúrach.


Český expremiér Babiš zagratuloval celému Slovensku k zvoleniu Pellegriniho. „Slováci si vybrali dobre, budú mať hrdého prezidenta, ktorý vždy bude vo svete hájiť ich záujmy a bude stáť za všetkými občanmi,“ napísal na Facebooku. „Verím, že sa Peter zasadí aj o zlepšenie vzťahov medzi ČR a Slovenskom,“ dodal.

26. marca 2024, 15:00 Čas čítania 1:08 Kto vyhrá prezidentské voľby? Takto to vidia stávkové kancelárie Kto vyhrá prezidentské voľby? Takto to vidia stávkové kancelárie

6:10 – Čo bude s Hlasom po odchode predsedu Petra Pellegriniho do Prezidentského paláca? Minister vnútra Matuš Šutaj Eštok tvrdí, že túto otázku vyriešia na sneme už čoskoro, ešte pred inauguráciou, ktorá bude 15. júna.

Za stranu chce garantovať, že bude pevnou súčasťou vládnej koalície, že všetkých 27 poslancov bude podporovať vládnu koalíciu.


Na otázku, kto nahradí Pellegriniho na poste predsedu parlamentu, Šutaj Eštok neodpovedal. Ministerka hospodárstva Denisa Saková aj minister investícií Richard Raši sú na svojich pozíciách podľa neho perfektní. „Takže je to ťažká voľba, kto z nich by mal prísť na pozíciu predsedu parlamentu,“ podotkol.

6:05 – Po sčítaní všetkých hlasov získal neoficiálny víťaz prezidentských volieb Peter Pellegrini podporu 53,12 percenta, čo predstavovalo 1 409 255 voličov.

Jeho protikandidát Ivan Korčok 46,87 percenta, teda 1 243 709 voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR po spočítaní všetkých okrskových zápisníc.


Volebná účasť dosiahla 61,14 percenta. Na druhom kole prezidentských volieb sa tak zúčastnilo 2 671 279 voličov. Definitívne výsledky majú byť známe až po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Oznámia ich v nedeľu o 10.00 h.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

6:00 – Premiér a líder koaličného Smeru-SD Robert Fico včera zablahoželal predsedovi koaličného Hlasu-SD Petrovi Pellegrinimu k výhre v prezidentských voľbách. Verí v stabilitu vládnej koalície a vyriešenie praktických problémov spojených s odchodom Pellegriniho z postu predsedu parlamentu.


„Aj dnes ľudia na Slovensku ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajine hrozí zo strany liberálnych médií, aktivistov, mimovládnych organizácií, progresivistov,“vyhlásil Fico.

Domov
Zdieľať
Diskusia