Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Anna Peclová
16. apríla 2024, 7:46
Čas čítania 0:25

Vedci objavili na Antarktíde 13 nových vírusov. Nazývajú ich „zombie vírusy“ a tvrdia, že by mohli spôsobiť globálnu katastrofu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Vedci objavili na Antarktíde 13 nových vírusov. Nazývajú ich „zombie vírusy“ a tvrdia, že by mohli spôsobiť globálnu katastrofu
Zdroj: Unsplash/Paul Carroll/na voľné použitie

Doposiaľ boli tieto vírusy ukryté a zamrznuté v ľade, avšak v dôsledku rapídneho otepľovania sa môžu uvoľniť a dostať sa k ľuďom.

Vedci z Arizonskej štátnej univerzity objavili počas výskumu Antarktídy nové vírusy. Ich prenášačmi sú tulene a dva z nich sa dokonca môžu preniesť aj na človeka. Vedci ich nazývajú „zombie vírusy“ a tvrdia, že by mohli vyvolať globálnu katastrofu.

15. apríla 2024, 15:12 Čas čítania 0:24 V nasledujúcich hodinách zasiahnu Slovensko najsilnejšie búrky. Situácia bude obzvlášť nebezpečná v niektorých lokalitách V nasledujúcich hodinách zasiahnu Slovensko najsilnejšie búrky. Situácia bude obzvlášť nebezpečná v niektorých lokalitách

„Antarktída ako kontinent je veľmi nedotknutá. Je to jediný kontinent, ktorý zostal bez väčšieho zásahu človeka, takže o ňom vieme len veľmi málo. Preto je štúdium evolučného aspektu tamojších vírusov dôležité na pochopenie fungovania ekosystému,“ povedala autorka štúdie Melanie Regneyová pre televíziu NDTV.


Vedci pri svojom výskume pracovali so vzorkami tkanív troch druhov tuleňov. Porovnali genómy vírusov z tuleních tkanív s genómami papilomavírusov, čím odhalili nové druhy.

Domov
Zdieľať
Diskusia