Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
24. apríla 2024, 12:49
Čas čítania 0:36

Európska únia zavádza nové pravidlá. Novoregistrované autá budú čoskoro musieť obsahovať čiernu skrinku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čierne skrinky nebudú fungovať na rovnakom princípe, ako fungujú v lietadlách.

Od júla 2024 musia byť všetky novoregistrované autá v Európskej únii štandardne vybavené čiernou skrinkou, ktorá bude zaznamenávať údaje o udalostiach. Budú zabudované do airbagov a človek ich nebude môcť vypnúť, informujú Hospodárske noviny.  

Dôvodom nariadenia je uľahčenie rekonštrukcie udalostí v prípade nehody. V niektorých prípadoch je veľmi náročné jednoznačne identifikovať vinníka dopravnej nehody. Práve systém čiernych skriniek môže vyšetrovateľom pomôcť presne pochopiť, čo sa udialo.

Anketa:
Ako vnímaš nariadenie o čiernych skrinkách v aute?
Znie to užitočne.
Zdá sa mi to zbytočné.
Znie to užitočne.
46 %
Zdá sa mi to zbytočné.
54 %

Čo všetko budú čierne skrinky zaznamenávať? 

Záznamníky údajov o udalostiach (EDR) budú nepretržite zaznamenávať parametre ako rýchlosť, brzdenie, polohu a sklon vozidla na ceste a reakciu integrovaných bezpečnostných systémov. EDR budú zároveň analyzovať, či sa v prípade nehody spustil systém tiesňového volania eCall. Ten je v Európskej únii povinný od jari 2018.

Čierne skrinky budú obsahovať aj údaje týkajúce sa značky, modelu vozidla a nainštalovaného vybavenia. Informácie, ktoré zaznamenajú, budú anonymné, aby sa zabránilo ich zneužitiu. Napríklad systém EDR nebude ukladať posledné štyri číslice identifikačného čísla vozidla. 

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia