Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. mája 2024, 16:50
Čas čítania 0:38

Izrael nemôže akceptovať požiadavku Hamasu na ukončenie vojny, tvrdí Netanjahu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Izrael je však podľa Netanjahua ochotný boje v Pásme Gazy prerušiť, aby zaistil prepustenie rukojemníkov, ktorých Hamas stále zadržiava.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu odmietol požiadavku palestínskeho militantného hnutia Hamas na ukončenie vojny v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov. Znamenalo by to totiž podľa neho, že Hamas zostane pri moci a bude ďalej ohrozovať Izrael.


„Izrael toto nemôže akceptovať. Nie sme pripravení prijať situáciu, v rámci ktorej môžu batalióny Hamasu vyjsť zo svojich bunkrov, prevziať opäť kontrolu nad Gazou, znovu vybudovať svoju vojenskú infraštruktúru a vrátiť sa k ohrozovaniu občanov Izraela,“ povedal Netanjahu členom svojho kabinetu.


Zároveň uviedol, že by to pre Izrael predstavovalo porážku. 


Izrael je však podľa Netanjahua ochotný boje v Pásme Gazy prerušiť, aby zaistil prepustenie rukojemníkov, ktorých Hamas stále zadržiava. Predpokladá sa, že v Gaze je stále asi 130 rukojemníkov. Niektorí z nich však podľa Izraela v zajatí zomreli.


Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja pritom Netanjahua v nedeľu obvinil z toho, že sabotuje snahy sprostredkovateľov v prebiehajúcich rokovaniach o prímerí. Podľa Haníju sa Netanjahu takisto stále snaží „nachádzať ospravedlnenia pre pokračovanie agresie a rozširovanie okruhu konfliktu“.

Späť
Zdieľať
Diskusia