Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. mája 2024, 10:27
Čas čítania 1:15

V dvoch krajoch Slovenska klesajú ceny nehnuteľností najrýchlejšie. Odborník radí, čo spraviť pri kúpe a predaji

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Návrat k rastu cien nehnuteľností nebude podľa analytika NBS jednoduchý.

Ceny nehnuteľností v tomto roku klesajú, no v porovnaní s rokom 2023 sú stále vyššie. V prvej štvrtine roka 2024 ceny klesli o 10 eur za štvorcový meter na priemernú cenu 2 423 eur za štvorcový meter.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška boli ceny nižšie o 5,2 %. K poklesu cien bývania smerom nadol prispel najmä Košický a Banskobystrický kraj. V Bratislavskom kraji, naopak, ceny po dlhšom období narástli. Informovala o tom vo štvrtok Národná banka Slovenska (NBS). 

Priemerná cena bytov v prvých troch mesiacoch roka vzrástla oproti 4. štvrťroku 2023 o necelých 5 eur/m2 na hodnotu 2 689 eur za m2. Rástli predovšetkým ceny 1-izbových bytov, veľké 5-izbové, naopak, zlacneli. Medziročne boli ceny bytov nižšie o 3,8 %.

Priemerná cena domov sa podľa centrálnej banky v 1. kvartáli znížila o 47 eur na štvorcový meter a dosiahla tak úroveň 1 865 eur na štvorcový meter. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku išlo o pokles o 2,4 % a medziročne o 3,4 %.

Za zlacnenie môže viac novej konkurencie 

Pokles realitnej ponuky, ktorý pretrvával počas celého minulého roka, sa podľa NBS na začiatku tohto roka zastavil. „Spomalenie cenového poklesu v predchádzajúcom štvrťroku pravdepodobne mohlo na trh priviesť nových predávajúcich. Takto zvýšená ponuka následne prispela k dodatočnému zníženiu cien,“ priblížil v komentári analytik centrálnej banky Roman Vrbovský.

Klesanie cien v krajoch

Z regionálneho pohľadu ceny nehnuteľností klesali v šiestich krajoch, najviac v Banskobystrickom o 7,2 % a Košickom o 3,1 %. Naopak, Bratislavský kraj zaznamenal prvý cenový rast od konca roka 2022, a to o 0,3 %. Ešte výraznejšie o 3,4 % vzrástli ceny v Nitrianskom kraji.

16. mája 2024, 15:00 Čas čítania 2:46 Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom

Návrat k rastu cien nehnuteľností nebude podľa analytika NBS jednoduchý. Vývoj je na mesačnej báze zatiaľ veľmi premenlivý. „V priebehu posledného štvrťroka 2023 medzimesačne ceny nehnuteľností postupne rástli, pričom tento trend pretrval aj v januári 2024. Február a marec však priniesli výrazne nižšie čísla,“ upozornil Vrbovský. Práve v dôsledku vývoja v týchto dvoch mesiacoch bolo medzištvrťročné tempo napokon záporné.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Google Mapy
Domov
Zdieľať
Diskusia