Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
14. mája 2024 o 14:08
Čas čítania 0:35

MAPA: Tieto okresy na Slovensku budú v budúcnosti zažívať extrémne búrky a lejaky, varuje štát. Žiješ v jednom z nich aj ty?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Klimatická zmena sa podpíše aj pod tvorbou silných búrok.

Slovensko je v budúcnosti ohrozené extrémne silnými búrkami. Najviac to pocítia okresy Tvrdošín, Dolný Kubín a Kysucké Nové Mesto. Zmena klímy sa podpíše najmä na obciach Ostrovany, Chminianske Jakubovany či Jarovnice s marginalizovanými rómskymi komunitami bez rozvinutej infraštruktúry.

„Okres Tvrdošín zaznamenal v priemere takmer desať dní so zrážkami najmenej 20 milimetrov za rok a je náchylný na zosuvy pôdy. Tie značne postihujú aj okres Dolný Kubín,“ predpovedajú odborníci.

Medzi najviac ohrozenými mestami sú aj Čadca, Handlová a Snina. V budúcnosti to bude už len horšie. Extrémne zrážky môžu očakávať aj obyvatelia Vysokých Tatier, Oravy a regióny okolo pohoria Vihorlat a Národného parku Poloniny. Obyvateľov najviac ohrozujú zosuvy pôdy, miera nezamestnanosti a podiel stromov v obci.

„Vihorlat a Poloniny bývajú ovplyvnené supercelárnymi búrkami, ktoré do oblasti prichádzajú typicky zo severu. Ohrozené oblasti ako Skalica, Myjava, Senica a Veľký Krtíš zažívajú prevažne septembrové zrážky,“ konštatujú analytici, ktorí očakávajú ich ďalší nárast.

Mapa
Zdroj: Ministerstvo životného prostredia
Domov
Zdieľať
Diskusia