Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Barbora Adamkovičová
15. mája 2024 o 16:11
Čas čítania 2:00

Atentát na Roberta Fica: Takto reaguje Čaputová, Matovič, Blaha či Danko

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovenskí politici reagujú na postrelenie predsedu vlády Roberta Fica.

K atentátu na Roberta Fica sa postupne vyjadrujú slovenskí aj svetoví politici:

Zuzana Čaputová

„Som šokovaná. Robertovi Ficovi želám v tejto kritickej chvíli veľa síl, aby sa z útoku zotavil,“ uviedla prezidentka.

Peter Pellegrini

„Som zhrozený z toho, kam môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru. Nemusíme predsa so všetkým súhlasiť, ale je množstvo spôsobov, akým svoj nesúhlas vyjadriť demokraticky a zákonne,“ uviedol novozvolený prezident Slovenska. Doplnil, že ak budú ľudia iné politické názory vyjadrovať pištoľami na námestiach a nie vo volebných miestnostiach, ohrozujú všetko, čo za 31 rokov slovenskej zvrchovanosti spoločne vybudovali. „Pánovi premiérovi prajem čo najrýchlejšie uzdravenie a zotavenie. A veľmi si želám, aby sa takýto nezmyselný a brutálny čin stal terčom všeobecného odsúdenia,“ uviedol Pellegrini.

Andrej Danko

Vyjadril podporu strane Smer-SD aj premiérovi Robertovi Ficovi, ktorého v stredu postrelili. Danko verí, že okolnosti sa vyšetria. Je podľa neho zrejmé, že ide o výsledok spoločenského konfliktu.

Ľuboš Blaha

„Toto je vaša robota,“ povedal poslancom opozície.

15. mája 2024 o 14:51 Čas čítania 9:25 ZÁZNAM: Premiér Robert Fico má už po operácii. Je v stabilizovanom stave ZÁZNAM: Premiér Robert Fico má už po operácii. Je v stabilizovanom stave
15. mája 2024 o 16:07 Čas čítania 0:09 AKTUÁLNE: Robert Fico je v život ohrozujúcom stave. Najbližšie hodiny rozhodnú AKTUÁLNE: Robert Fico je v život ohrozujúcom stave. Najbližšie hodiny rozhodnú
15. mája 2024 o 15:41 Čas čítania 0:26 Očitá svedkyňa atentátu na Roberta Fica: „Asi do dvoch minút premiéra odviezli a celé námestie rýchlo uzavreli“ Očitá svedkyňa atentátu na Roberta Fica: „Asi do dvoch minút premiéra odviezli a celé námestie rýchlo uzavreli“

Martina Šimkovičová

„Premiérovi Ficovi želám veľa síl a hlavne zdravie,“ tvrdí ministerka kultúry.

Igor Matovič

„Robert Fico je môj dlhoročný politický súper. To je politika. Ako človeku mu však prajem skoré uzdravenie a hlboko odsudzujem akékoľvek násilie. Päsťami a strelami v politike nič nevyriešime. Prosím, buďme ľudia,“ uviedol predseda hnutia Slovensko.

Michal Šimečka

„Akékoľvek násilie jednoznačne a ostro odsudzujeme. Veríme, že premiér Fico bude v poriadku a že tento hrozný čin bude čo najskôr objasnený,“ zdôraznil Šimečka.

Milan Majerský

„Sme zhrození z útoku na premiéra Slovenskej republiky. Takéto konanie v civilizovanej spoločnosti nemôžeme tolerovať voči nikomu. Musíme sa všetci zjednotiť proti akýmkoľvek prejavom násilia,“ uviedol. „Agresivitu, násilie a útoky na politikov, ako i iných verejných činiteľov jasne odsudzujeme,“ dodal.

Branislav Gröhling

„Útok na premiéra krajiny, nech už máme akýkoľvek názor, je útok aj na štát,“ povedal šéf SaS a vyzval spoločnosť na upokojenie. „Eskalácia, ktorá prebieha v spoločnosti, môže viesť k tomu, čo zažívame aj teraz,“ dodal. „To, že máme rôzne politické názory, je správne, môžeme si ich politicky vymieňať v pléne NR SR,“ uviedol Gröhling. 

Český prezident Petr Pavel

„Útok na Roberta Fica je jednoznačne odsúdeniahodný, nech už bol motivovaný čímkoľvek. Mal by byť pre nás varovaním, kam až môže viesť prehlbovanie nevraživosti a agresivity v spoločnosti. Robertovi Ficovi prajem, aby z tohto incidentu vyšiel bez následkov,“ vyjadril sa na sociálnej sieti X.

Český premiér Petr Fiala

„Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca. Prajem pánovi premiérovi, nech je čo najskôr v poriadku. Násilie nesmieme tolerovať, nesmie mať v spoločnosti miesto,“ napísal Fiala.

Volodymyr Zelenskyj

„Odsudzujeme tento akt násilia voči predsedovi vlády nášho susedného partnerského štátu. Malo by sa vynaložiť všetko úsilie, aby sa zabezpečilo, že sa násilie nestane normou v žiadnej krajine, forme alebo sfére,“napísal ukrajinský prezident.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen

„Takéto násilné činy nemajú v našej spoločnosti miesto a podkopávajú demokraciu, naše najvzácnejšie spoločné dobro,“ napísala na sociálnej sieti.

Predseda Európskej rady Charles Michel

„Nič nemôže ospravedlniť násilie alebo podobné útoky. Myslím na predsedu vlády a jeho rodinu,“ uviedol na X.

Domov
Zdieľať
Diskusia