Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
16. mája 2024 o 18:03
Čas čítania 0:31

Alergici na Slovensku sa musia mať na pozore. Hlásia extrémny výskyt rôznych peľov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Peľová sezóna je v plnom prúde. Najvyšší výskyt peľu je v Bratislave a v Banskej Bystrici.

Peľ tráv z čeľade lipnicovitých a ihličnanov z čeľade borovicovitých dominoval v uplynulých dňoch v ovzduší na väčšine územia Slovenska.

Vyskytoval sa ešte peľ buka, orecha, skorocelu, štiavu, pŕhľavovitých, pagaštanu, bazy a agátu.


Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých sa začala na celom území. Najvyššie denné koncentrácie zachytili v Banskej Bystrici a Bratislave, peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých v Banskej Bystrici a Košiciach. Na strednom a východnom Slovensku sezóna ihličnanov prešla svojím vrcholom a ich peľ vo forme žltého prášku prestane pokrývať autá, parapety i okraje mlák.


„Peľ tráv dosiahne počas priaznivého počasia vyššie denné hladiny. Koncentrácie peľu ihličnanov z čeľade borovicovitých budú klesať už aj na strednom a východnom Slovensku. Stúpať bude množstvo peľu pŕhľavovitých, skorocelu i štiavu. Predpokladáme aj nárast denných koncentrácií spór húb (plesní),“ uviedla v prognóze na najbližšie dni Lafférsová.

Domov
Zdieľať
Diskusia