Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
21. mája 2024 o 9:46
Čas čítania 0:29

Už o mesiac si nezaregistruješ auto bez čiernej skrinky. Vodiči sa musia pripraviť na zmeny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čierne skrinky budú fungovať inak ako v lietadlách.

Od júla tohto roku musia byť všetky novoregistrované autá v Európskej únii štandardne vybavené čiernou skrinkou, ktorá bude zaznamenávať údaje o udalostiach. Bez týchto záznamníkoch nebude možné zaregistrovať nové auto. 

O správe sme ťa informovali už koncom apríla. Zavedenie čiernych skriniek je jedným z viacerých opatrení Európskej únie, ktorým chce zvyšovať bezpečnosť dopravných systémov na cestách aj mimo nich. 

Dôvodom zavedenia záznamníkov o udalostiach (EDR) je uľahčenie rekonštrukcie situácie v prípade nehody. Niekedy je totiž veľmi náročné jednoznačne identifikovať vinníka dopravnej nehody. Práve systém čiernych skriniek môže vyšetrovateľom pomôcť presne pochopiť, čo sa stalo.

Čierne skrinky budú nepretržite zaznamenávať parametre ako rýchlosť, brzdenie, polohu a sklon vozidla na ceste a reakciu integrovaných bezpečnostných systémov. EDR bude zabudovaný do airbagov a človek ich nebude môcť vypnúť. 

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia