Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
TASR
21. mája 2024 o 16:21
Čas čítania 1:19

Predaj nových bytov na Slovensku: ceny v Bratislave rastú, v regiónoch klesajú

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ceny nových bytov v hlavnom meste rastú, no v regiónoch, naopak, klesajú.

Dopyt po nehnuteľnostiach na slovenskom trhu rastie. Najvýraznejšie to vidieť v Bratislave, kde sa za prvý štvrťrok tohto roku predalo 534 nových bytov. Predaj bytov v bratislavských novostavbách oproti predošlému kvartálu vzrástol o 82 %, medziročne až o vyše 230 %.

Ceny nových bytov sa v hlavnom meste začali zvyšovať. Ceny nových bytov tu prekročili sumu 5 000 eur za štvorcový meter (m²). Vyplýva to z údajov o aktuálnej situácii na realitnom trhu, ktoré v utorok na konferencii Rezidenčný monitor prezentoval konateľ spoločnosti Flat Zone Vít Soural. 


„Trh sa začína oživovať. Je to hlavne dané tým, že inflácia sa znížila naspäť zhruba na 2 %. Vďaka tomu sa spotrebiteľom vrátila istota investovať. Zároveň tu stále máme prekážku, pretože úrokové sadzby hypoték sú dosť vysoké. V porovnaní so začiatkom roku 2022 je úroková sadzba asi štyrikrát vyššia. Očakávame, že úrokové sadzby sa budú postupne znižovať, to by mohlo viac navýšiť dopyt,“ zhodnotil Soural.

Ponuka bytov podľa krajov

Kým ceny nových bytov v Bratislave rastú, v regiónoch, naopak, klesajú. Medziročne ide o 7 % pokles, ktorý predstavuje 2 896 eur/m². Najväčšiu ponuku novostavieb možno nájsť v Trnavskom kraji, najmenej nových bytov je v ponuke v Košickom kraji. V prípade starších bytov cena stagnuje v hlavnom meste i v regiónoch.


Časť dopytu sa zo starších bytov a novostavieb presunula do prenájmu, čo podľa Sourala vytvára tlak na ceny smerom hore. Ceny prenájmov v Bratislave rastú už šiesty kvartál po sebe. „Je to spôsobené tým, že bývanie je na Slovensku dlhodobo nedostupné, preto kupci volia krátkodobo, že si budú byty prenajímať, namiesto aby si ich kupovali,“ priblížil Soural.

Na čo sa máme pripraviť?

Očakávania realitných odborníkov do budúcnosti počítajú so znížením úrokových sadzieb, čím by sa vlastné bývanie stalo dostupnejším. Časť dopytu, ktorá sa presunula do podnájmu, by sa tak opäť mohla vrátiť k predaju a ku kúpe.

Soural dodal, že v budúcnosti bude pretrvávať záujem skôr o menšie byty, ktoré sú cenovo dostupnejšie. Dopyt sa bude odlievať z drahých veľkých miest do regiónov alebo do oblastí okolo veľkých miest.

Anketa:
Plánuješ si v budúcnosti kúpiť svoj vlastný byt?
Nie, budem bývať v podnájmoch.
Áno, mám to v pláne.
Byt už mám.
Nie, budem bývať v podnájmoch.
0 %
Áno, mám to v pláne.
57 %
Byt už mám.
43 %
Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Silvia Tannhauserová, publicdomainpictures/axelle b
Domov
Zdieľať
Diskusia