Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
30. mája 2024 o 11:17
Čas čítania 0:48

Plánujú opäť zvyšovať hodnotu gastrolístkov. Rásť bude aj výška príspevku na stravu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Od 1. augusta by sa mala meniť výška na stravovanie pre zamestnancov.

  • Suma stravného lístka a príspevok zamestnávateľa na stravovanie by sa mali od 1. augusta zvýšiť, upozornil Jozef Mihál.
  • Maximálny možný príspevok zamestnávateľa sa zvýši na sumu 4,51 eura plus príspevok zo sociálneho fondu. Najnižšia možná hodnota gastrolístka bude po novom 6,15 eura. Zvyšovať by sa mal aj finančný príspevok na stravovanie. Jeho výška bude najmenej 3,39 eura a najviac 4,51 eura plus príspevok zo sociálneho fondu.
  • Sumy stravného budú pre časové pásmo 5 až 12 hodín vo výške 8,20 eura, nad 12 hodín až 18 hodín v hodnote 12,20 eura a nad 18 hodín sa suma zmení na 18,30 eura. 

Prečo je to dôležité: Ako sa zvyšujú životné náklady vrátane cien potravín a stravovacích služieb je potrebné zvýšiť aj príspevky na stravovanie, aby zamestnanci mohli naďalej pokrývať svoje stravovacie potreby bez zvýšenia vlastných výdavkov.

Citát: „Ak ministerstvo zareaguje promptne, nové sumy budú platiť už od 1. augusta 2024. V prípade neskoršieho zverejnenia budú nové sumy platiť od 1. septembra 2024,“ uviedol odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Širší kontext: Výška gastrolístkov sa už niekoľkokrát zvýšila v priebehu posledných rokov. Dôvodom je rastúca inflácia na Slovensku a zvyšovanie cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách. Zvýšenie hodnoty gastrolístkov môže mať pozitívny vplyv na ekonomiku.

Domov
Zdieľať
Diskusia